Ingezonden persbericht


Schriftelijke vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders zoals bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het Reglement van Orde voor de vergadering van de Raad der Gemeente Leeuwarden.


---

Leeuwarden, 4 november 2010.

Onderwerp; Falend computer systeem bij de politie

Geacht College,

Inleiding

In de uitzending van EenVandaag is aan het licht gekomen dat de politie zelf een systeem heeft ingevoerd waarvan van te voren bij korpsbeheerders, hoofdcommissarissen en het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend was dat het kwalitatief slecht is en zeer arbeidsintensief. Dit alles is te lezen in een rapport dat door de politie zelf is aangevraagd bij de Software Improvement Group.

Gevolg is dat agenten vele malen meer tijd kwijt zijn aan de administratieve afhandeling in plaats van bezig te zijn met daadwerkelijk de opsporing van verdachten, dat agenten sommige zaken maar niet eens meer in de computer invoeren,omdat het te veel tijd kost of omdat het door een storing zo weer verdwenen is. Het is niet uit te sluiten dat dit in zeer ernstige maten de betrouwbaarheid van de criminaliteitscijfers die politie verstrekt beïnvloedt.

Onderstaand zijn enkele bevindingen die in het betreffende rapport te voorschijn komen.
. Het systeem is zeer moeilijk te onderhouden en zal leiden tot hoge onderhoudskosten


. Het beheer van het systeem zal zeer ingewikkeld zijn: bij calamiteiten is het erg ingewikkeld de boel te herstellen.


. De stabiliteit van het systeem is slecht


. De aanpasbaarheid/ flexibiliteit is zeer slecht


. De testbaarheid is zeer slecht


. De technische architectuur is slecht

Vragen


1. Was de Korpsbeheerder op de hoogte dat er een kwalitatief slecht systeem was aangeschaft dat arbeids- en kapitaalintensief was?
2. Is de Korpsbeheerder bekend met het genoemde rapport?
3. Kan de Korpsbeheerder aangeven in hoeverre gegarandeerd kan worden dat de criminaliteitscijfers die de gemeenteraad ontvangt ook echt betrouwbaar zijn?
4. Kan de Korpsbeheerder aangeven wat de financiële consequenties zijn van dit systeem voor de politie Fryslân? Is de financiële positie van de politie Fryslân niet negatief beïnvloed door de invoering van dit systeem?
5. Kan de Korpsbeheerder aangeven hoe hij de problemen van het systeem gaat aanpakken? Wordt hier al met de andere Korpsbeheerders over gesproken? En zo ja, wat wordt er dan besproken?
6. De agenten kunnen als geen ander aangeven waar de knelpunten zitten in het systeem. Het wordt tijd dat er echt geluisterd wordt naar de agenten die hiervoor al eerder hebben gewaarschuwd. Is de Korpsbeheerder dan ook bereid om met de agenten zelf in gesprek te treden om de problemen zo snel mogelijk op te lossen?

Wij gaan er vanuit dat u deze vragen met spoed beantwoordt en alles in het werk stelt om het agenten mogelijk te maken hun hoofdtaak uit te voeren, namelijk de opsporing en het behandelen van aangiftes.

Namens de SP fractie,

Bert Bisschop
Fractievoorzitter