Socialistische Partij

Leers 'hardvochtig en star' bij uitzetten Irakezen (update)


03-11-2010 * Asielzoekers uit Irak worden door minister Leers van Immigratie en Asiel toch teruggestuurd naar hun land van herkomst. Hij negeert daarmee de wens van een groot deel van de Kamer die om opschorting van de uitzettingen had gevraagd. Een motie, die mede werd ingediend door SP-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen, om de uitzettingen in ieder geval op te schorten, werd verworpen. De gehele fractie van het CDA stemde tegen.

Gesthuizen: 'Deze minister maakte een woordspelletje van een debat dat letterlijk ging over leven en dood van mensen die worden teruggestuurd. Hij stelde zich hardvochtig en star op. Hij houdt vast aan een papieren werkelijkheid terwijl het gaat om mensen van vlees en bloed. Het toont in ieder geval aan dat er van deze minister in asielzaken weinig barmhartigheid valt te verwachten.'

Ondanks dat het Europese Hof voor de Rechten van de Mens al heeft gezegd iedere uitzetting waar bezwaar tegen wordt gemaakt te zullen tegenhouden vindt Leers dat hij hier gewoon mee door kan gaan. Dat hij daarmee ook nog eens de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties schoffeert neemt hij op de koop toe.

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft minister Leers teruggefloten en stevig op de vingers getikt. Nederland mag voorlopig geen asielzoekers uitzetten naar Irak. Over drie weken neemt het Hof een definitieve beslissing of Irak veilig genoeg is om asielzoekers terug te kunnen laten keren.