IVN Nederland


Impressie succesvolle Gelderse Ontmoeting 2010

Toespraak gedeputeerde Mevr. van der Kolk

Op 4 november organiseerde het IVN Consulentschap Gelderland voor de vierde keer een Gelderse Ontmoeting, dit maal in de Witte Villa te Arnhem. Een succesvolle bijeenkomst, met als thema Samenwerken aan duurzaamheid.

De ruim 60 deelnemers aan de Gelderse Ontmoeting werden hartelijk welkom geheten in de Witte Villa door dagvoorzitter Linda IJmker, van het IVN Consulentschap Gelderland. Onder de deelnemers bevonden zich vertegenwoordigers van de provincie, gemeentes en waterschappen, NME-centra, bezoekerscentra en IVN-afdelingen, vrijwilligerscentrales, onderwijs en terreinbeherende organisaties, evenals zelfstandig ondernemers op het gebied van duurzaamheid.

Mevr. Coby Adema, directeur van het IVN Consulentschap Gelderland, benadrukt in haar welkomstwoord het belang van samenwerken - matches maken: Natuur- en milieueducatie verbindt. Met hoofd, hart en handen. Ik nodig graag alle partijen uit die vandaag in deze zaal zitten, om samen te werken op maatschappelijke themas, om zo educatie en beleving als logisch onderdeel neer te zetten van beleidsthemas als klimaat & energie, en te zorgen voor een Vitaal Platteland. Alle partijen vanuit hun eigen rol en deskundigheid. Ken je persoon die naast je zit bijvoorbeeld. Weet je welke succesvolle activiteit hij of zij deze week nog heeft opgepakt?

Ook gedeputeerde Mevr. Annelies van der Kolk benadrukt het belang van samenwerken: allianties aangaan, horen wat de andere beweegt, vanuit een verschillende achtergrond maar met een gezamenlijke missie en passie. De gedeputeerde bedankt alle aanwezigen voor hun inzet, en geeft aan dat men trots mag zijn onderdeel uit te maken van zon sterk Gelders NME-netwerk. De voorgestelde provinciale bezuinigingen op NME hadden te maken een discussie over waar de verantwoordelijkheid voor NME en haar financiering ligt. Het belang van natuur- en milieueducatie (NME) staat buiten discussie. Tot slot bedankt de gedeputeerde alle vrijwilligers, die geen vergoeding krijgen maar zich wel inzetten voor NME in Gelderland.

Bliksempresentaties
Bliksempresentaties zijn als de bliksem: kort maar krachtig. In vijf minuten presenteren de sprekers hun voorbeelden van de mogelijkheden van natuur- en milieueducatie op het gebied van duurzaamheid:

Dhr. Henk Knip, directeur Circulus en Berkelmilieu over Afvalvrij.nl Dhr. Michiel van der Vight, Programmabureau NME over Arrangementen met energie

Dhr. Hans Hogenbirk, voorzitter IVN-afdeling Apeldoorn over Beken en Sprengen

Dhr. Bé Wolf, vrijwilligerscoördinator Het Pakhuis over Met Belgerinkel naar de Winkel

Dhr. Geert Koning, projectleider Recreatie IVN, over Ambassadeurs van het Landschap
Bekijk hier het programma van de Gelderse Ontmoeting, met meer informatie over de bliksempresentaties.

Interactieve workshop

Vol van inspiratie, ideeën en vragen door de bliksempresentaties, gingen de aanwezigen op thema uiteen om concrete ideeën voor samenwerking te verkennen en uit te werken.

Tijdens de werkvorm werden ideeën en visitekaartjes uitgewisseld. Met behulp van matchkaartjes werden afspraken vastgelegd, variërend van het zullen doormailen van de link naar een nuttige website of het telefoonnummer van een contactpersoon, tot het organiseren van een bijeenkomst voor ambtenaren en het inzetten van maatschappelijke stagairs bij bestaande NME-projecten.
Na de werkvorm volgde een korte afsluiting, en een borrel waar nog de nodige matches gemaakt zijn.

Scharrelkids, Mens&Natuur, en Aan de slag met biodiversiteit Alle aanwezigen op de Gelderse Ontmoeting ontvingen de jubileumuitgave van Mens & Natuur, de uitgave Scharrelkids, en het minigidsje Aan de slag met biodiversiteit. Het minigidsje Aan de slag met biodiversiteit sluit aan bij het internationaal jaar van de biodiversiteit. Scharrelkids is uitgegeven in het kader van het 50-jarig jubileum van IVN, en het project ieder kind heeft recht op natuur.

Klik hier voor een foto-impressie van de Gelderse Ontmoeting 2010. Zie het origineel