KRO

KRO's Maand van de Spiritualiteit: De Wandeling op weg naar Santiago

Uitzenddatum: 05/11/2010

met Javier Guzman, Midas Dekkers, Wende Snijders en Hans Kazàn

Tijdens KRO's Maand van de Spiritualiteit wandelt presentator Hella van der Wijst in De Wandeling (vrijdag, 18.25 uur, Ned.2) met BN'ers richting bedevaartsoord Santiago de Compostela. Van 5 t/m 26 november wandelt Hella elke week met een andere BN'er een stuk van de eeuwenoude pelgrimsroute. In deze niet alledaagse omgeving heeft de presentator inspirerende gesprekken met cabaretier Javier Guzman, bioloog en schrijver Midas Dekkers, zangeres Wende Snijders en goochelaar Hans Kazàn. Deze altijd drukke BN'ers laten hun hectische levens even achter zich en komen tot rust in de adembenemende natuur langs deze spirituele weg.

Javier Guzman trapt, vrijdag 5 november, af in het pittoreske Franse dorpje Saint-Jean-Pied-de-Port, het startpunt van de Camino Francés. Deze route leidt van de Franse grens naar einddoel Santiago de Compostela. Op weg naar de Spaanse grens praat Javier met Hella over zijn jeugd in Spanje, zijn zoektocht naar geluk en zijn nieuwe show `Oorverdovend'. Tijdens zijn mini-pelgrimage stelt de energieke cabaretier zich als doel zijn voortdurende gedachtestroom stop te zetten. "Ik zit mezelf continu in de weg. Daar moet ik eens mee ophouden." Zijn Spaanse bloed blijkt als hij voor Hella de flamenco danst.

Midas Dekkers neemt op vrijdag 12 november het stokje over in het middeleeuwse Puente la Reina. De eigenzinnige bioloog deelt zijn bijzondere kijk op het pelgrimeren. "Pelgrims zijn allemaal mieren op een mierenpad. Ze lopen achter elkaar aan zonder zich af te vragen wat ze er doen." Verder vertelt hij over zijn haat-liefdeverhouding met het katholieke geloof en zijn angst voor de dood.

Wende Snijders maakt vrijdag 19 november tijd in haar overvolle agenda om zich samen met Hella te begeven op de Spaanse hoogvlaktes. Daar zingt het sprankelende podiumdier één van haar nieuwste nummers. Ze vertelt over de dood van haar vader, het vinden van haar eigen weg in de muziek en haar beleving van spiritualiteit. "Het theater is mijn kerk."

Hans Kazàn is vrijdag 26 november hekkensluiter van deze bijzondere reeks van KRO De Wandeling. Hij zag in 2006 zijn droom kapot gaan, toen zijn theater Magic Palace failliet ging. Alles is hij kwijtgeraakt. De eeuwige optimist raakt in een depressie. Tijdens de pelgrimstocht met Hella vertelt hij over vallen en opstaan en hoe hij nog altijd gelooft in het najagen van je dromen. "Pas als je zekerheden loslaat en je overgeeft aan je droom en fantasie, pas dan wordt het leven de moeite waard." Hella van der Wijst gaat in KRO De Wandeling wekelijks op zoek naar inspirerende verhalen van mensen die hun hart volgen. Daarbij doorkruist ze wandelend de mooiste natuurgebieden.

De maand november is De Maand van de Spiritualiteit, een initiatief van de KRO, Uitgeverij Ten Have en Trouw. 'Tijd Maken' is het thema van De Maand van de Spiritualiteit 2010. Her gaat deze maand om tijd maken voor de dingen die er echt toe doen in ons leven. Tijdens de maand zijn er lezingen, symposia endiverse uitgeverijen brengen nieuwe spirituele titels uit. Daarnaast zendt de KRO de hele maand november op Nederland 2 tal van programma's uit, waaronder 'De Wandeling op weg naar Santiago', '21 manieren om gelukkig te worden' met Arie Boomsma en 'Ode aan de doden' met Karin de Groot.
Klik hier voor meer informatie over KRO's Maand van de Spiritualiteit

KRO's Maand van de Spiritualiteit: De Wandeling op weg naar Santiago, vrijdag 5 november t/m 26 november om 18.25 uur op Nederland 2.

Meer informatie

Voor persvragen/ interviewverzoeken: