Wageningen Universiteit en Researchcentrum 5 nov 2010 16:00

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen University

Promotor: prof.dr.ir. J.A.M. van Arendonk (Fokkerij en genetica)
Co-Promotor: Hans Komen

Noordzeetong is een van de pijlers van de Nederlands vissector. De aanvoer van Noordzeetong is echter sterk teruggelopen en de huidige vangstmethode ondervindt harde kritiek. Kweek van Noordzeetong is een goed alternatief om te voorzien in de vraag naar deze hoogwaardige vis. Productie van gekweekte Noordzeetong is nog duur omdat deze soort langzaam groeit.

In het onderzoek hebben we mogelijkheden in kaart gebracht om de groei van gekweekte Noordzeetong te verbeteren middels een uitgekiend fokprogramma. Een fokprogramma bij Noordzeetong is lastig omdat ouders uitsluitend op natuurlijke wijze voortplanten en er dus geen gerichte kruisingen gemaakt kunnen worden zoals in fokprogrammaâs voor bijvoorbeeld varkens en koeien.

In dit proefschrift wordt beschreven hoe DNA-technieken gebruikt kunnen worden voor het ontrafelen van verwantschappen in een populatie die is voortgebracht middels natuurlijke voortplanting. Het onderzoek toont aan dat door het fokprogramma een aanzienlijke verbetering in groei van Noordzeetong (ongeveer 20%) kan worden gerealiseerd met behoud van natuurlijke visvorm en genetische diversiteit.

---

Titel proefschrift
: "Selecting Sole. Breeding programs for natural-mating populations."
---