Gemeente Eindhoven

Eindhoven organiseert expertmeeting over jongeren en gokverslaving

Zijn jongeren gevoeliger voor gokverslaving? Helpt het om een minimumleeftijd in te stellen voor gokautomatenhallen? Wat zijn daar de voor- en nadelen van? En zijn er nog andere preventieve maatregelen om jongeren te behoeden voor gokverslaving?

Deze en andere vragen komen aan bod tijdens de expertmeeting `Preventie kansspelverslaving door leeftijdsgrenzen'. Verschillende experts laten, onder leiding van dagvoorzitter Cyrille Fijnaut, hun licht schijnen over de materie. Deze bijeenkomst vindt plaats op 5 november in Eindhoven.

De bijeenkomst is een gezamenlijk initiatief van verschillende Eindhovense kansspelaanbieders, verslavingszorginstellingen, het Ministerie van Justitie en de gemeente Eindhoven.

Over de sprekers

Dr. ir. Carola Schrijvers is onderzoekscoördinator bij het IVO, het Wetenschappelijk Bureau voor onderzoek, expertise en advies over leefwijzen en verslaving en daaraan gerelateerde ontwikkelingen. Zij deed onder meer onderzoek naar de aard, ernst en omvang van pokerverslaving en vergeleek deze verslaving met verslaving aan andere kansspelen. Op 5 november spreekt zij over "de aard en omvang van gokverslaving bij jongeren in Nederland".

Dr. Anneke Goudriaan is werkzaam bij het AMC Academisch Psychiatrisch Centrum - AIAR (Amsterdam Institute for Addiction Research) Zij is gespecialiseerd in de neurocognitieve achtergrond van pathologisch gokken. Na een studie neuropsychologie promoveerde zij in 2005 aan de Universiteit van Amsterdam op een onderzoek naar verschillen in neurocognitief functioneren in mensen met een gokverslaving, alcoholverslaving, het syndroom van Gilles de la Tourette, en gezonde controles. Zij spreekt op 5 november over "wat er gebeurt in het brein (van jongeren) tijdens gokken".

Pieter Remmers, directeur van Assissa Consultancy Europe, is een nationaal en internationaal consultant op het gebied van kansspelverslaving. Al sinds 1989 is hij op dit gebied actief. Hij adviseert de kansspelaanbieders maar ook de verslavingszorg op het gebied van preventie van kansspelverslaving. Hij spreekt over "de preventie van kansspelverslaving en nut/noodzaak van leeftijdsgrenzen".

Over de dagvoorzitter

Prof. Dr. Cyrille Fijnaut is criminoloog en hoogleraar rechtsvergelijking aan de Universiteit van Tilburg. Tevens is hij hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij deed onder meer onderzoek in opdracht van de Commissie Van Traa naar de georganiseerde misdaad, en was lid van de Commissie Van der Haak die onderzoek deed naar de beveiliging van Pim Fortuyn. In 2008 was hij voorzitter van een Visitatiecommissie die zijn naam droeg. Deze commissie deed in opdracht van college van burgemeester en wethouders van Eindhoven onderzoek naar de criminaliteitsproblemen en het bijbehorende veiligheidsbeleid van deze stad.

Over het Eindhovense Convenant Speelautomatenbranche

In januari 2009 hebben de speelautomatenbranche in Eindhoven, de gemeente Eindhoven en Novadic Kentron een convenant gesloten waarin zij eenduidig hebben vastgelegd dat de leeftijd van spelers in speelautomatenhallen van 18 naar 21 jaar wordt opgetrokken. Het landelijk beleid gaat vooralsnog uit van een minimumleeftijd van 18 jaar. Voor ons land is dit een unieke maatregel, omdat hij is genomen in gezamenlijk overleg en niet berust op een wettelijke maatregel. Behalve de hogere leeftijd voor spelers in speelautomatenhallen, is een aantal preventieve maatregelen afgesproken om problematisch spelgedrag tegen te gaan.

De reden waarom Eindhoven verhoging van de speelleeftijd nastreeft is dat jongeren tussen de 18 en 21 jaar tot de kwetsbare leeftijdsgroep behoren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de adolescentieperiode zich kenmerkt als een periode waarin hoge kwetsbaarheid aanwezig is om verslavingspatronen te ontwikkelen voor zowel genotmiddelen als gokken. Burgemeester Van Gijzel heeft de Tweede Kamer gevraagd om een onderzoek naar de haalbaarheid van het verhogen van de speelleeftijd voor speelautomatenhallen en casino's in heel Nederland.