Oud worden met hiv in Den Bosch

28/10/2010 17:39

Week Chronisch Zieken

Op vrijdag 5 november is in het Congrescentrum 1931 te Den Bosch een minisymposium Oud worden met hiv. Dit symposium is onderdeel van de opening van de Week Chronisch Zieken 2010.

Hiv is steeds meer een chronische aandoening geworden en het aantal ouderen met hiv neemt toe. Naast psychosociale en maatschappelijke problemen hebben deze ouderen veelal meerdere aandoeningen. Recent onderzoek van het Aids Fonds heeft aangetoond dat de zorg nog onvoldoende aansluit op deze complexe medische en psychosociale levenssituatie. Ook het ouderenbeleid is niet ingespeeld op mensen met hiv.

Het minisymposium Oud worden met hiv belicht de medische en psychosociale positie van ouder wordende hiv-patiënten. Wie moet welk beleid ontwikkelen rond ouderen met hiv? Welke rol kunnen organisaties van ouderen en mensen met hiv spelen? Hoe is de relatie met de zorg voor andere ouderen met complexe aandoeningen?

Het symposium wordt geleid door Henk Smid, directeur van ZonMw, organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Sprekers zijn dr. Cees Smit, Nienke Langebeek, verpleegkundig specialist in het Rijnstate Ziekenhuis Arnhem, Marieke Been van polikliniek en kenniscentrum hiv en psychische klachten van GGZ inGeest, prof. dr. Martin Boekholdt, lid van het Nationaal Programma Ouderenzorg, Anneke van der Vlist van de Ouderenorganisatie CSO en Robert Witlox, directeur HIV vereniging Nederland.

Na afloop van het minisymposium zal Jan Straatman op feestelijke wijze uitgeluid worden als voorzitter van de Stichting AidsCare. Jan Straatman (79) was de pionier van de buddyzorg voor hiv-geïnfecteerden in Brabant en Limburg en initiatiefnemer van hulpverstrekking aan projecten in Thailand. Tot op zijn huidige hoge leeftijd is hij actief betrokken gebleven bij de zorg voor hiv-geïnfecteerden. Hij kreeg voor dit werk een koninklijke onderscheiding, maar nog meer verdient hij het respect en de dank van de patiënten, hun naasten en de gemeenschap.

Het minisymposium Oud worden met hiv maakt deel uit van het openingscongres Week Chronisch Zieken 2010 Red jezelf!? Belangstellenden kunnen zich aanmelden op www.zonmw.nl/redjezelf. Deelname is gratis.





htttp://www.chronischziek.nl