Gemeente Sluis



01/11/10 - Herdenking bevrijding West Zeeuws-Vlaanderen

Op vrijdag 5 november en zondag 7 november wordt in de gemeente Sluis het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht. In samenwerking met de Heemkring `Cnocke is hier' organiseert de gemeente de herdenkingen op vrijdag 5 november in Eede en Sluis en op zondag 7 november in Hoofdplaat, Biervliet en Retranchement. Op zondag 7 november wordt traditioneel de Canadese Bevrijdingsmars gelopen.

Bevrijding Zeeuws-Vlaanderen

Op 1 november 2010 is het precies 66 jaar geleden dat Sluis, als laatste plaats in Zeeuws-Vlaanderen, door de Canadezen werd bevrijd van de Duitse bezetter. Daarmee kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zeeuws-Vlaanderen. Aan de bevrijding gingen twee maanden van hevige strijd in West Zeeuws-Vlaanderen tussen de Duitse en Canadese troepen vooraf (Operation Switchback). Aan geallieerde zijde sneuvelden 779 militairen. Aan Duitse zijde vielen er 1.305 doden en werden ongeveer 13.000 manschappen krijgsgevangen gemaakt. Meer dan 600 burgers kwamen door oorlogshandelingen om het leven. De materiële schade aan woningen, bruggen en wegen was enorm. Plaatsen als Breskens, Oostburg, Aardenburg, Schoondijke en Sluis waren zo goed als met de grond gelijk gemaakt. De bevrijding werd dan ook veelal met gemengde gevoelens beleefd.

Programma voor vrijdag 5 november 2010

15.15 uur herdenkingsplechtigheid bij de monumenten in Eede. Welkomstwoord door de heer Danny Lannoy van `Cnoc is ier' en toespraak door burgemeester Jaap Sala.
Bloemenhulde door o.a. de gemeente Sluis, Brunssum Contingent & Engineers, gemeenten Maldegem en Sint-Laureins, Stichting Comité Thank You Canada Zeeland, vertegenwoordigers van vaderlandse verenigingen, vzw België-Canada, Stichting Oorlogsmonument Breskens, Dorpsraad Eede en St. Jozefschool Eede.

16.15 uur korte rondgang door Sluis vanaf het Walplein Route: Walplein - Kaai - Oude Kerkstraat - Beestenmarkt - Kapellestraat
- Groote Markt.

16.30 uur herdenkingsplechtigheid bij het oorlogsmonument nabij het Belfort aan de Groote Markt in Sluis
Welkomstwoord door de heer Danny Lannoy van `Cnoc is ier' en toespraken door burgemeester Jaap Sala en de heer Rinus Leenhouts. Mevrouw Lannoye leest de 64 namen van de burgeroorlogslachtoffers voor. Bloemlegging door o.a. de gemeente Sluis, de Initiatiefgroep Oorlogsmonument Sluis, vertegenwoordigers van vaderlandse verenigingen, vzw België-Canada, Stichting Oorlogsmonument Breskens, leerlingen van de basisscholen Johan Hendrik van Dale en Sint Jan.

Programma voor zondag 7 november 2010

08.00 uur inschrijven en start 37e Canadese bevrijdingsmars Hoofdplaat-Knokke
(nadere info: zie www.wnzb.be)
08.15 uur korte hulde bij de herdenkingssteen in Hoofdplaat Toespraak door de heer Roozen namens Thank You Canada gevolgd door de Last Post.
Bloemenhulde door de schoolkinderen Hoofdplaat. Aanwezig o.a. burgemeesters van Sluis en Terneuzen, Brunssum Contingent & Engineers, Organisatiecomité wandelmars, dorpsraad en evenementencomité Hoofdplaat, vzw België-Canada, Canadese jongeren en leerlingen van het ZwinCollege.

09.00 uur bloemenhulde bij het Canadees monument in de Paulinapolder bij Biervliet
Toespraak door burgemeester Jan Lonink van Terneuzen. Aanwezig zijn o.a. schoolkinderen van Hoofdplaat, Canadese jongeren en leerlingen van het ZwinCollege, leden van Yeomanry (vereniging oude legervoertuigen) en burgemeester Jaap Sala.

11.15 uur ontvangst in de aula van Scholengemeenschap Zwin College te Oostburg
College van Burgemeester en Wethouders ontvangt het Brunssum Contingent & Engineers, Canadese jongeren en leerlingen van het ZwinCollege en overige belangstellenden.
Toespraken door burgemeester Jaap Sala, col. Pennington, vertegenwoordiger van het Brunssum Contingent & Engineers.

12.45 uur scholieren van het Zwincollege bieden aan twee goede doelen een cheque aan
Het geld hebben de scholieren bijeengebracht door zich te laten sponsoren voor hun deelname aan de Bevrijdingsmars. Een gedeelte van het ingezamelde bedrag is bestemd voor War Child en een bedrag wordt geschonken aan de Stichting Comité 4 mei Oostburg ten voordele van het nieuw te plaatsen herdenkingsmonument nabij het gemeentehuis te Oostburg.

14.30 uur hulde bij het monument aan de Hickmanbrug in Retranchement Bloemenhulde namens gemeentebestuur van Sluis, Brunssum Contingent & Engineers, Canadese jongeren, basisschool Oranje Nassau en overige aanwezige schoolkinderen.

De mogelijkheid wordt geboden om na elke bloemenhulde individueel bloemen bij de monumenten neer te leggen.

Vlaggen

Inwoners van de kernen waar herdenkingsplechtigheden of bevrijdingsactiviteiten worden gehouden, kunnen hun betrokkenheid tonen door te vlaggen. Tijdens herdenkingsplechtigheden hoort de vlag halfstok te hangen. Op de plaatsen waar de deelnemers aan de Bevrijdingsmars passeren, hangt de vlag in top. De vlag mag uithangen van zonsopkomst tot zonsondergang.

Wegomlegging Eede

In verband met de herdenkingsplechtigheid in Eede is er op vrijdag 5 november van 15.00 tot 16.00 uur een wegomlegging voor alle motorvoertuigen, exclusief de bussen van Veolia. Tussen Aardenburg en Maldegem wordt u omgeleid via de
Rijksweg-Hazewegeling-Zwaanstraat-Fortuinstraat vice versa.

Openingstijden oorlogsmusea in herdenkingsweekend

Oorlogsmuseum Switch Back, Oudestad 16 in Oostburg, is op zaterdag 6 november en op zondag 7 november geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: tel. 0117 - 452 816.
Het For Freedom Museum, Ramskapellestraat 91-93 in Ramskapelle (Knokke-Heist) is tot en met 14 november 2010 (uitgezonderd op maandag) elke dag open van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: tel.: 0032 50 68 71 30 of www.forfreedommuseum.be.

Bevrijding Knokke en Canadese bevrijdingsmars Hoofdplaat-Knokke


1 November 1944 was Knokke's Bevrijdingsdag. Na vier jaar bezetting was de badplaats door de 9e Canadese Infanteriedivisie gezuiverd van de bezetter. Op diezelfde dag vielen enkele burgers en Canadese militairen door inslaande obussen afkomstig van een Duitse batterij in Duinbergen. Die burgerslachtoffers van Knokke liggen begraven op de oude begraafplaats langs de Deklerckstraat. De witte kruisjes met driekleur beschilderd, liggen rechts van de ingang.
De Canadese slachtoffers werden bijgezet op de militaire begraafplaats te Adegem.

Daar brengt ieder jaar, de eerste zaterdag in november, een delegatie uit Knokke-Heist een bloemenhulde ter ere van de gesneuvelde Canadezen.

Hoogtepunt van het herdenkingsweekend is de 37ste Canadese Bevrijdingsmars op zondag 7 november.

De belangrijke `Slag om de Schelde' was belangrijk voor het gebruik van de haven van Antwerpen voor de oprukkende geallieerden. Vanaf de boorden van de Schelde bij Hoofdplaat baanden de infanteristen zich een weg door West Zeeuws-Vlaanderen in oktober 1944 om het laatste stukje België te bevrijden. Verscheidende gemeenten werden door beschietingen en luchtbombardementen getroffen en vielen in puin, o.m. Oostburg en Sluis. Drie weken duurde de strijd, de tol was hoog zowel bij de burgerbevolking als militairen. Dit historisch item wordt reeds 37 jaar herdacht met deze Bevrijdingsmars.

Canada is opnieuw vertegenwoordigd door een 60 koppig detachement uit Brunssum. Er wordt een grote groep Canadese jongeren verwacht op doorreis door Europa. Na een bezoek aan het merkwaardige Vimy-monument bij Arras in Frankrijk wandelen ze mee van Oostburg tot in Knokke. De plaatselijke wandelclub zorgt voor de logistieke ondersteuning van het marsgebeuren. Centrum van de tweedaagse is de verwarmde tent op het Verweeplein (Grote Markt) in Knokke op zaterdag 6 en zondag 7 november. Muzikale randanimatie is voorzien. De badstad vertoeft tijdens de verlofperiode in Canadese stemming. Nergens zijn meer `Maple Leaf'-vlaggen te bespeuren dan in de straten van Knokke-Heist.

Voor de 33 km herdenkingstocht moet men voorinschrijven. Zie www.wnzb.be.