Agentschap NL


Innovatieve ondernemers treffen elkaar in Den Haag

Innovatieve ondernemers en brancheorganisaties wisselen vrijdag 5 november ervaringen en expertises uit tijdens een bijeenkomst in Den Haag.

De ondernemers hebben in de afgelopen vijf jaar gebruik gemaakt van een InnovatiePrestatieContract (IPC) om hun innovaties te ontwikkelen. Enkele van deze innovaties zijn te zien op de bijeenkomst, zoals een interactieve voetbalmuur die iedereen uitdaagt om in beweging te komen.

Naast de interactieve voetbalmuur zijn ook andere innovaties te zien, zoals een speciaal voor de West-Afrikaanse markt ontwikkeld zelfvoorzienend gebouw, verpakkingsmateriaal gemaakt van te herbruiken of composteerbare grondstoffen en een revolutionair glucoseregulatiesysteem voor diabetici.

Niet alleen IPC-deelnemers gaan met elkaar in gesprek. Ook sprekers vanuit het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Agentschap NL, Syntens en het bedrijfsleven vertellen, onder leiding van dagvoorzitter en ondernemer Arko van Brakel, over hun ervaringen met de IPC-regeling.

InnovatiePrestatieContracten (IPC)
De IPC-regeling is bedoeld voor groepen van 15 tot 35 ondernemers met een inhoudelijke samenhang, bijvoorbeeld omdat ze werken in dezelfde keten, regio of branche. Deze bedrijven voeren samen een meerjarig innovatietraject uit. Zij geven zelf aan op welk terrein zij willen innoveren. Het kan gaan om producten, diensten, processen of een combinatie daarvan. Een mkb-organisatie zonder winstoogmerk, bijvoorbeeld een brancheorganisatie, treedt op als penvoerder. De overheid draagt per ondernemer vijftig procent van de totale kosten, tot een maximum van 50.000 euro. De regeling wordt namens de overheid uitgevoerd door Agentschap NL. Ook in 2011 kan men gebruik maken van de IPC-regeling, het zij in gewijzigde vorm.

Uit recent onderzoek van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie blijkt dat bijna negentig procent van de onderzochte bedrijven door deelname aan de IPC-regeling meer aan innovatie is gaan doen. Deelnemende mkb'ers zien de deelname aan de regeling ook terug in hun resultaten. Zeventig procent zegt dat deelname positief heeft bijgedragen aan de winst.

Meer informatie
Voor meer informatie zie http://www.agentschapnl.nl/ipc/