Vrije Universiteit Amsterdam

Functionaaltheorie tijdsafhankelijke ééndeeltjesgereduceerdedichtheidsmatrix


* Startdatum: 05-11-2010


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Time-Dependent One-Body Reduced Density Matrix Functional Theory. Adiabatic Approximations and Beyond


* Spreker: K.J.H. Giesbertz


* Promotor: prof.dr. E.J. Baerends


* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Klaas Giesbertz gebruikt benaderingen om een binding tussen twee atomen te breken, op basis van de ééndeeltjesgereduceerdedichtheidsmatrix (1RDM), die van twee coördinaten afhangt. De extra informatie in 1RDM kan worden gebruikt om brekingen van binding goed te beschrijven. Met behulp van tijdsafhankelijke technieken verbetert hij ook de beschrijving van de kleur.

Een van de meeste belangrijke begrippen in de scheikunde is de binding tussen atomen die moleculen of andere complexen vormen. Deze binding tussen atomen is te beschrijven met kwantummechanica. In kwantummechanica vervult de Schrödingervergelijking dezelfde rol als de tweede wet van Newton, F = m·a. Een volledige oplossing van de Schrödingervergelijking verschaft ons informatie over alles wat we maar zouden willen weten van een molecuul. We zouden bijvoorbeeld uit kunnen rekenen hoe een substraat aan een enzym bindt en zelfs de kleur beschrijven.

De onbekende in de Schrödingervergelijking is de golffunctie, die van de coördinaten van alle elektronen afhangt. Omdat de golffunctie met het aantal elektronen groeit, is het lastig deze golffunctie te vinden voor veel deeltjes (denk aan groter dan twee). Daarom zijn er andere benaderingen nodig. Zeer populaire benaderingen zijn gebaseerd op de dichtheid, die van slechts één coördinaat afhangt, deze groeit niet met het aantal elektronen.

Het blijkt echter zeer lastig alle fysica te beschrijven met enkel de dichtheid. Het breken van een binding tussen twee atomen is bijvoorbeeld onmogelijk te beschrijven. Daarom gebruikte Giesbertz benaderingen gebaseerd op de ééndeeltjesgereduceerdedichtheidsmatrix (1RDM), die van twee coördinaten afhangt.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam