Vrije Universiteit Amsterdam

Tolerant is niet immuun 2010


* Startdatum: 05-11-2010


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Tolerant is niet immuun 2010


* Spreker: prof.dr. R.J. Scheper


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Afscheidscollege

De omgang met `vreemd' kan binnen het immunologisch universum tot diverse reacties leiden, van tolerantie tot afstoting. Talloze ziektebeelden hangen hiermee samen. Tolerantie kan juist gewenst zijn (tegenover eigen of getransplanteerde weefsels en allergenen) of juist ongewenst (tegenover schadelijke micro-organismen en kankergroei). Ook de klassieke Hollandse tussenweg van `gedogen' wordt veel bewandeld in ons afweersysteem. Dit zegt Rik Scheper in zijn afscheidsrede `Tolerant is niet immuun 2010'.

Aan de hand van eigen onderzoek op het gebied van huidallergie en kanker schetst Scheper nieuwe inzichten in het functioneren van deze subtiele balans. Bijzondere aandacht besteedt hij aan vragen als: wat bepaalt of een stof als lichaamsvreemd of juist als eigen herkend wordt? En: wanneer komt de immunologische afweer in actie en hoe kunnen we de daaropvolgende ontstekingsreacties onder controle houden of juist versterken? Dat laatste is nu precies het doel bij het vaccineren tegen kankercellen. Die kunnen we beschouwen als marginaal veranderde lichaamseigen cellen. Recent zijn veelbelovende resultaten behaald met nieuwe kankervaccins. We weten nu ook meer over de wijzen waarop een tumor het immuunsysteem onderdrukt, en zichzelf daarmee beschermt ten koste van de `gastheer'. Omdat uitschakeling van dat soort regulatietrucs de effectiviteit van tumorvaccinatie nog aanzienlijk kan verbeteren, werken we daar, samen met collega's in binnen- en buitenland, hard aan.

In verband met Schepers medisch onderzoek komen ook vragen aan de orde als: is voorkomen niet beter dan genezen? En: zijn met betere diagnostiek niet ook veel uitwassen te voorkomen? Ook in de zijlijn vragen als: hoe kan dit onderzoek uitgevoerd worden met of zonder proefdieren? Wie betaalt dit allemaal, en waarom volstaan we niet gewoon met alternatieve geneeswijzen?

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam