Gemeente Tiel


Publieksboek 'Opgraving Muggenborch Kapel-Avezaath' in de winkel

Heeft er een ridder in Kapel-Avezaath gewoond? Wat is het mysterie rond een 'smurfenbeker'? Deze en tal van andere bijzondere vondsten zijn beschreven in het boek 'Het raadsel van de ridders van Muggenborch', waarin op aansprekende wijze de resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd. Dit boek is vanaf 5 november verkrijgbaar bij boekhandel Arentsen.

In 2007 hebben archeologen de Muggenborch in Kapel-Avezaath onderzocht en opgravingen gedaan. Al snel werd duidelijk dat deze locatie erg bijzonder was. De archeologen vonden een vrijwel complete en opmerkelijk grote plattegrond van een middeleeuwse boerderij. Ook zijn er voorwerpen gevonden die je niet op een gewone boerderij zou verwachten.

Topvondsten zijn een grote bronzen schotel waarvan slechts enkele exemplaren bekend zijn, een zeldzame gouden ring, diverse luxegoederen en 'de smurfenbeker' een nog nooit eerder opgegraven blauwe beker die de wetenschappers voor een raadsel stelde. Het vermoeden bestaat nu dat de boerderij in eigendom was van een ridder.

De bevindingen zijn zo bijzonder, dat er voor een groot publiek een boek is gemaakt over deze archeologische vondsten onder de naam 'Het raadsel van de ridders van Muggenborch' Het boek is vanaf 5 november, 16.00 uur verkrijgbaar bij boekhandel Arentsen, Voorstad 9, telefoonnummer (0344) 63 09 30. De prijs EUR12,95.

Tentoonstelling
Naast de verschijning van het boek zijn de topvondsten van deze opgraving vanaf 5 november ook te bezichtigen op de tentoonstelling 'Het Mysterie van de Naakte Mannen en de Smurfenbeker' in het Flipje en Streekmuseum. Naast de vondsten van de Muggenborch worden ook de archeologische opgravingen van het Dominicuskwartier en Medel tentoongesteld. De titel van de tentoonstelling heeft te maken met de vondsten: Er zijn drie naakte mannen in een put gevonden in het Dominicuskwartier en de beker komt uit de Muggenborch. De tentoonstelling loopt tot 27 maart 2011.