Openbaar Ministerie


3 november 2010 - Ressortsparket Leeuwarden

Leeuwarden, 03 november 2010

Eerste digitale zitting Ressortsparket Leeuwarden

Op vrijdag 5 november a.s. om 10:00 uur vindt de eerste strafrechtzitting in hoger beroep van het Gerechtshof Leeuwarden plaats waarbij de advocaat-generaal gebruik maakt van een elektronisch dossier (ED) in NIAS (het geautomatiseerde systeem voor strafzaken in hoger beroep). Het elektronisch dossier in hoger beroep sluit aan op het dossier in eerste aanleg in GPS (Geïntegreerd Processysteem Strafrecht).

De advocaat-generaal zal tijdens de behandeling van de zaken niet meer van papier voorlezen, maar zal voordragen vanaf een beeldscherm. De aanstaande vrijdag te behandelen zaken zien onder andere op het niet verzekeren van motorrijtuigen en het reizen zonder geldig plaatsbewijs.

Het elektronisch dossier maakt de werkprocessen minder gevoelig voor menselijke fouten. De kans dat stukken zoekraken wordt verkleind. Iedere medewerker die over de benodigde autorisaties beschikt, kan het dossier raadplegen en zo nodig aanvullen. Daarmee is het dossier altijd up-to-date.

In 2008 is het Elektronisch Dossier NIAS ontwikkeld. Op de locaties Den Bosch, Amsterdam en Den Haag zijn met ED NIAS al de eerste hoger beroepszaken volledig digitaal behandeld. Later dit jaar zal ook het ressortsparket Arnhem met het elektronisch dossier gaan werken.