Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost



---

Verkerk bouwt eigen wereld

Persbericht CBK Amsterdam

4 november 2010
Daniël Verkerk (1972) toont zijn nieuwste werk in de lichte, museale expositieruimte van CBK Amserdam, een driedimensionaal werk met bewegende onderdelen: installatie MUCK. Een uniek panoramisch kunstwerk. Ruim 10 dagen duurde de opbouw van deze ruimtelijke installatie die op de vloer 15 x 15 meter meet.

Op het eerste gezicht raken we vertederd door het 'schattige' formaat van de details van de installatie. Spoedig daarna grijpt de waanzin van het nooit aflatende kermisachtige bestaan van de mens van de 21e eeuw ons aan. Ons gedrag is te zien in een miniatuursamenleving waarin alles beweegt en gonst. De zichtbare en ook onzichtbare onderdelen van zijn machinerie zijn een weerslag van onze wereldwijde 24-uurse economie met zijn verregaande gevolgen voor onze planeet.

Muck beslaat de helft van de CBK-exposititieruimte en verenigt gestileerde beelden met gigantische en lilliputelementen in een driedimensionaal, geëxplodeerd model van een eiland, berg- en zeezicht. In het binnenste van de uitgeholde berg bevindt zich een mijntunnelcomplex. Er is een hoogovencomplex dat gebaseerd is op Chorus, een olieraffinaderij, grondstoffenopslag, een containerterminal, een kolenmijn en nucleaire reactors.

In het filmpje ziet u de opbouw van de installatie Muck:

Opbouw installatie Muck

Daniël Verkerk is in de collectie van CBK Amsterdam vertegenwoordigd met olieverfschilderijen waarop hij impressies van parlementaire bijeenkomsten neerzette. Met zijn schilderijen weet de hij op onnavolgbare wijze menselijk rumoer en geroezemoes te suggereren door middel van beeld. Vanuit het schilderen van parlementen waarin algemene problematiek, geordende chaos en duizenden bureaucratische dossiers centraal staan, zet Verkerk de laatste jaren dit gegeven om in de realisatie van deze grote unieke panoramische installatie Muck. De schilderijen uit de CBK collectie zijn ook te zien.

De tentoonstelling duurt tot en met 27 november 2010. De officiële opening is op vrijdag 5 november om 16.00 uur.