Rechtbank Utrecht


Verdachten kraken: twee vast, twee vrij

4 november - De rechter-commissaris in Utrecht heeft twee verdachten van het kraken van een pand aan de Koningin Wilheminalaan op zondag 31 oktober op vrije voeten gesteld. Eerder vandaag werden twee andere verdachten voor veertien dagen in bewaring genomen.

Kraken is sinds 1 oktober strafbaar. Ook voorlopige hechtenis is onder bepaalde voorwaarden mogelijk. De rechter-commissaris heeft onderzocht of er bij de vier verdachten die vandaag aan hem werden voorgeleid sprake is van vluchtgevaar. Dat levert in dit geval een grond voor voorlopige hechtenis op. Omdat van twee verdachten de identiteit niet kon worden vastgesteld oordeelde de rechter dat er hun zaken sprake is van vluchtgevaar. De andere twee verdachten hebben alsnog hun identiteit bekend gemaakt. De rechter -commissaris oordeelde in deze zaken dat er geen sprake was van vluchtgevaar en stelde de twee op vrije voeten.

De rechter-commissaris heeft vandaag alleen geoordeeld over de voorlopige hechtenis van de verdachten. De rechter moet later oordelen of de verdachten wel of niet schuldig zijn aan kraken. De verdachten moeten op 26 november voor de rechter verschijnen.

Bron: Rechtbank Utrecht Datum actualiteit: 5 november 2010