Ministerie van Buitenlandse Zaken


Vijf miljoen euro extra voor noodhulp Pakistan

Nieuwsbericht | 5 november 2010

Nederland stelt 5 miljoen euro extra beschikbaar voor slachtoffers van de watersnoodramp in Pakistan. Nederland reageert hiermee op het nieuwe internationale noodhulpverzoek van de Verenigde Naties. De Nederlandse bijdrage is bestemd voor noodhulp en eerste wederopbouw en wordt ingezet via UNICEF, het Kinderfonds van de VN.

Met de Nederlandse bijdrage kan UNICEF onmiddellijk zorgen voor voeding voor zuigelingen, jonge kinderen en hun moeders, voor schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen en voor noodvoorzieningen voor onderwijs.

Volgens de VN hebben tussen nu en volgend jaar september 14 miljoen mensen hulp nodig. Het nieuwe VN-noodhulpverzoek bedraagt 2 miljard dollar. Dat is ruim vier keer zo hoog als het oorspronkelijke verzoek bij het begin van de ramp. Met de extra donatie aan UNICEF komt de totale Nederlandse bijdrage op 14,6 miljoen euro. Dit bedrag komt uit de bestaande budgetten voor ontwikkelingssamenwerking.

Deze zomer veroorzaakten hevige moessonregens de ergste overstromingen in Pakistan sinds mensenheugenis. Volgens de VN werden twintig miljoen mensen getroffen. Het is van groot belang te voorkomen dat ziekten als cholera, die worden veroorzaakt door vervuild drinkwater en slechte sanitaire voorzieningen, zich verspreiden en zo een nieuwe ramp veroorzaken.