Gemeente Bodegraven

(05-11-2010)

Energiebesparingscampagne van start

Op vrijdag 29 oktober 2010 is de aftrap van de
energiebesparingscampagne voor welzijnsorganisaties. De fusiegemeenten Bodegraven en Reeuwijk organiseren deze campagne in het kader van het klimaatprogramma 2009-2012. Dit programma richt zich op energiebesparing, het opwekken van duurzame energie en het bevorderen van duurzaamheid. Hiermee wil de toekomstige gemeente Bodegraven-Reeuwijk bijdragen aan de wens dat mensen zich overal ter wereld prettig en gezond voelen, nu en in de toekomst.

De gemeenten zijn voor de energiebesparingscampagne op zoek naar bondgenoten: organisaties die meewerken om duurzaamheid te versterken. Om zuinig omgaan met energie en water tot `gewoon gedrag' te maken. De gemeenten streven er naar om jaarlijks 3% energie te besparen: door minder verspilling van grondstoffen, door te proberen om materialen en producten lang mee te laten gaan. En als ze toch worden afgedankt, proberen om deze zoveel mogelijk her te gebruiken. En tenslotte, niet minder belangrijk, door zo weinig mogelijk energie te verbruiken.

De campagne start op 29 oktober. Maar deelnemers kunnen op elk moment instappen. Het begint met het noteren van de eigen meterstanden. Vervolgens kunnen zij actief aan de slag door de tips te gebruiken die zij van de gemeenten hebben ontvangen. Die richten zich veelal op gedrag en kunnen overal worden toegepast. Deelnemen kan ook samen met andere mensen van een organisatie, club of groep.

Daarnaast kan men meedoen met een wedstrijd voor het meest energiebesparende idee, zowel individueel of als groep. Het idee moet vernieuwend zijn, en op grote schaal toepasbaar.

Na een jaar verzamelen de gemeenten alle resultaten. Tijdens een feestelijke afsluitende bijeenkomst bespreken zij de resultaten van de deelnemers. De deelnemer die aantoonbaar het hoogste percentage besparing heeft gerealiseerd, wint een energiescan voor het gebouw van zijn organisatie. Daarnaast is er ook een prijs voor de meest aansprekende ideeën voor energiebesparing, in de vorm van de kans en ondersteuning om het idee uit te werken en breed uit te dragen.