Gemeente Enkhuizen

Project Burger AED: U helpt toch ook mee?

Per week worden 300 Nederlanders getroffen door een hartstilstand. Door binnen zes minuten te helpen, kun je iemand weer een toekomst geven. De gemeente Enkhuizen wil graag een groep getrainde burgerhulpverleners samenstellen die bij een hartstilstand opgeroepen worden om te reanimeren of te debrifilleren. Iedereen die een hartstilstand krijgt is gebaat bij snelle hulp.

Burgerhulpverleners

\Binnen het project Burger AED is een burgerhulpverlener iemand die kan reanimeren en eventueel ook de AED kan bedienen. Daarnaast heeft deze burgerhulpverlener zich ook vrijwillig aangemeld om een sms-bericht te kunnen ontvangen. De Meldkamer verstuurt (na alarmering van de ambulances) een sms aan de burgerhulpverlener. Deze burgerhulpverlener kan als in zijn/haar directe omgeving gereanimeerd moet worden de levensreddende handelingen starten, in afwachting van de ambulances.

Het gaat om een vrijwillig systeem en u verleent alln hulp als u daartoe in staat bent. Mocht u om persoonlijke omstandigheden geen hulp kunnen of willen verlenen dan reageert u niet op de oproep. U bepaalt steeds zelf of u op dat moment in staat bent hulp te bieden. Alleen als uw persoonlijke situatie het op dat moment toelaat, probeert u naar beste vermogen levensreddende hulp te verlenen. Omdat hulp bieden in een noodsituatie erg inspannend kan zijn dient u zich alleen op te geven als u gezond bent en u zich zonder klachten fors in kunt spannen.

Wat is een AED?

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een compact en makkelijk te bedienen apparaat dat door middel van elektrische schokken het hartritme weer op gang kan helpen (defibrillatie). In combinatie met een snelle alarmering van 112 en directe reanimatie kunnen er dus levens gered worden. Iedereen in Nederland kan en mag een AED gebruiken. Een korte training helpt om in noodgevallen snel en doeltreffend te handelen. Een AED is makkelijk te bedienen. Sterker nog: gesproken opdrachten helpen je om het apparaat op de juiste manier te gebruiken. Zodra je de AED opent of aanzet, begint een stem je te vertellen wat je moet doen. Je plaatst twee plakelektroden op de ontblote borstkas van het slachtoffer. De elektroden registreren of er hartactiviteit bij het slachtoffer is en of er al dan niet een schokopdracht moet komen. In een groot aantal gevallen zal de AED opdragen om door te gaan met reanimeren.

Hoe word ik burgerhulpverlener?

De gemeente Enkhuizen begint binnenkort met de gratis cursussen voor burgerhulpverleners. U kunt uw interesse voor deze cursus kenbaar maken via een e-mail naar mw. D. Haakman, d.haakman@enkhuizen.nl. Vermeld in de mail uw naam, adres, postcode, telefoonnummer en de voorkeur voor een middag- of avondcursus. Voorwaarde: Deelname aan de cursus betekent automatisch dat u wordt opgenomen in het netwerk.

Samen redden we levens!