Ministerie van Defensie

Defensiemedewerkers bij Divaliviering

4 november 2010, 15.50 uur

De Dienst Hindoe Geestelijke Verzorging organiseerde gisteren een Divaliviering op de Frederikkazerne in Den Haag. Om en nabij 100 Defensiemedewerkers waren gisteren bij elkaar gekomen om samen met hun familieleden het lichtjesfeest te vieren.

De viering begon met een gebed en het aansteken van diya's (lichtjes). Na het welkomstwoord van de hoofdkrijgsmachtpandit Harold Djwalapersad konden de aanwezigen genieten van een dansoptreden. Daarna werd een korte lezing gehouden door mevrouw Maltie Koeldiep over richtlijnen uit het Hindoeïsme die uiterst praktisch zijn voor de vrouw van deze tijd. Hierin werden onder meer de levensfasen van de vrouw besproken.

Samenzijn

Krijgsmachtpandit Komal Bisseswar: "Vandaag stonden we samen de militairen en burgers met oa. een Hindoestaanse achtergrond stil bij de achtergronden van divali. Samen kunnen we uit achtergronden van divali en deze viering ervan inspiratie en kracht putten, zodat we onze taken en verantwoordelijkheden binnen Defensie en onze taken en verantwoordelijkheden in het gezin en maatschappij goed kunnen uitvoeren." De vrouw staat centraal tijdens divali. Volgens Bisseswar vervult de vrouw een centrale rol binnen het Hindoeïsme. Er is een Hindoestaanse gezegde dat dit benadrukt: Daar waar de vrouwen gewaardeerd en gerespecteerd worden, daar verblijven de goden.

Deepavali

Deepavali betekent letterlijk "een rij lichtjes". Foto: ministerie van Defensie

Morgen vieren Hindoes over de hele wereld divali of deepavali. Deepavali betekent letterlijk "een rij lichtjes". Het licht symboliseert onder meer de kennis die onze onwetendheid verdrijft, onze angsten wegneemt. Op deze dag richt men het gebed tot goddelijke Moeder Lakshmi. Lakshmi personificeert de kracht die ons voorspoed, gezondheid en geluk schenkt en onze innerlijke vijanden (hebzucht, boosheid, jaloersheid, aversie, etc.) verdrijft. Op deze dag hebben Hindoes direct toegang tot de schatkist van Lakshmi. Deze schatkist bevat grote rijkdommen en is een grote inspiratiebron voor een ieder. Wij wensen een ieder namens de Dienst Hindoe Geestelijke Verzorging een fijne en gezegende divalidag.