Politiebond ACP

5 november 2010

ICT Politie: hoogste tijd voor onderzoek

In de uitzending van EenVandaag van gisterenavond werd aandacht besteed aan een uitgelekt rapport van de Software Improvement Group. Het rapport waarschuwde al vóór de bouw dat het nieuwe ICT-systeem van de politie kwalitatief slecht en arbeidsintensief was. De ACP is kwaad en roept op tot een onderzoek.
"Er zijn tientallen miljoenen geïnvesteerd in een systeem dat het werk van de collega's niet vergemakkelijkt, maar juist frustreert."

"Er zijn tientallen miljoenen geïnvesteerd in een systeem dat het werk van de collega's niet vergemakkelijkt, maar juist frustreert." (c) Rob Meijer fotografie

Het rapport beschrijft dat de computers van alle 25 regio's, met verschillende systemen, aan elkaar zijn geknoopt. De basis is een sterk verouderd systeem. De opzet van het systeem is kostbaar, arbeidsintensief, van zeer lage kwaliteit en moeilijk te onderhouden. Het valt niet uit te sluiten dat er gegevens zoekraken. In de uitzending zelf kwam een aantal politici aan het woord. Ze zijn geschokt over het feit dat zij van de kritiek uit het onderzoek niet op de hoogte zijn gebracht en willen opheldering van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Terechte kwaadheid

"Het lijkt mij niet meer dan logisch dat de politiek geschokt is", zegt voorzitter Gerrit van de Kamp. "Ik hoop alleen dat het nu leidt tot een concreet onderzoek. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat wij maar aan blijven modderen. Als je op een rijtje zet wat er tot nu toe allemaal gebeurt is en bekend is geworden, dan verbaast het mij dat een onderzoek zo lang op zich laat wachten. Denk bijvoorbeeld aan: eerdere onderzoeken van Van Raak en EenVandaag, maar ook de reacties op het ICT-meldpunt en het zwartboek BVH van de ACP. De frustraties van collega's die met het systeem moeten werken zijn duidelijk zichtbaar en blijken telkens weer gerechtvaardigd. Als zoals nu een onderzoek opduikt waaruit blijkt dat de politietop gewaarschuwd was, maar toch heeft doorgezet, is een parlementair onderzoek of een onderzoek door de rekenkamer wat mij betreft nog de enige manier om definitief met het onderwerp af te rekenen."

Geen pek en veren

"Korpsen zitten in de financiële problemen, de sector moet bezuinigen en ondertussen zijn er tientallen miljoenen geïnvesteerd in een systeem dat het werk van de collega's niet vergemakkelijkt, maar juist frustreert. Begrijp mij goed ik heb niet de behoefte om de verantwoordelijke met pek en veren door de spreekwoordelijke straten te slepen. Dit onderzoek moet er komen om de doodeenvoudige reden dat de politieorganisatie, net als elke andere organisatie, moet leren van haar fouten. Ik verwacht dan ook van de politici die gisteren in EenVandaag zaten, dat zij een dergelijk onderzoek zullen eisen."