Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Persbericht Wageningen University, 064wu, 5 november 2010

http://www.wur.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/Koelen101105.htm

Maria Koelen benoemd tot hoogleraar Gezondheid en Maatschappij.

Leerstoel richt zich op gezondheid, gezondheidsbevordering en -bescherming

Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, heeft dr. Maria Koelen per 1 november 2010 benoemd tot gewoon hoogleraar Gezondheid en Maatschappij. Het gaat hier om een nieuwe leerstoel bij de Social Sciences Group van de universiteit.

Een goede gezondheid is belangrijk voor iedereen, van individu tot samenleving als geheel. Volksgezondheid en gezondheidszorg is eeuwenlang het terrein van de medische wetenschappen geweest. Echter, veel van de hedendaagse gezondheidsproblemen, zoals overgewicht, chronische ziekten en ongelijkheid in gezondheid, zijn gerelateerd aan de maatschappelijke context waarin ze zich voordoen. Juist hier is een belangrijke rol weggelegd voor een sociaal wetenschappelijke benadering. De leerstoel richt zich op het bevorderen van gezondheid vanuit drie invalshoeken: persoonlijke factoren en sociale omgeving, voedselproductie en consumptie, en de natuurlijke en gebouwde omgeving; een combinatie die een uniek opleiding- en onderzoeksprofiel vormt.

Maria Koelen (Borne, 1953) studeerde sociale psychologie en onderzoeksmethodologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1988 promoveerde zij aan Wageningen University op het proefschrift: Tales of logic: a self-presentational view on health related behaviour. Maria Koelen was tot voor kort verbonden aan de leerstoelgroep Communicatie en Innovatie Studies, waar gedrag en gezondheid, inclusief de factoren die deze beïnvloeden, een belangrijk onderwerp van haar onderzoek waren.