Politie Twente

donderdag 4 november 2010

Politie Twente zet burgers in het zonnetje

Woensdagavond 3 november werden acht burgers door korpschef Martin Sitalsing in het zonnetje gezet. Deze burgers hadden in uiteenlopende situaties de rol van hulpverlener op zich genomen.

De burgers werden ontvangen in het Politietrainingscentrum in Borne waar ze werden toegesproken door de korpschef en uit zijn handen het korpsgeschenk (een beeldje dat de 'samenwerking' uitdrukt) en een bos bloemen kregen. Hierna volgde een rondleiding door het trainingscentrum. De korpschef benadrukte dat veiligheid een zaak van iedereen is. Het is een maatschappelijke taak. Ook stelde hij dat de politie afhankelijk is van de samenwerking met burgers: 90 % van alle heterdaadaanhoudingen komen tot stand met de hulp van burgers. Hij is trots op de goede verstandhouding tussen burgers en politie in Twente.

De 'heldendaden'

Alerte getuige overval
In januari werd in Borne een tankstation overvallen. Toen twee personen een auto met inzittenden zagen die een verdachte indruk maakten, legden ze een link met de overval en waarschuwden de politie. Dankzij hun informatie konden de daders later worden aangehouden.

Redding uit brandende woning

In juni zag een inwoner van Markelo rook en vlammen in een nabijgelegen boerderij. Hij is naar de woning gegaan en heeft de bejaarde bewoner uit de vlammen kunnen redden. De boerderij was dermate uitgebrand dat deze gesloopt moest worden.

Jongen gered van verdrinkingsdood Vier jongens zagen in maart een andere jongen onwel worden in een zwembad in Enschede. Ze hebben niet geaarzeld de jongen op het droge te krijgen en de badmeester te alarmeren. Hun alerte en onmiddellijke optreden leidde tot een goede afloop.

Overmeesteren autodief
In juni zagen mensen vanuit hun woning in Enschede dat er werd ingebroken in een bestelbusje dat in hun straat stond geparkeerd. Ze hebben de dader letterlijk overmeesterd en overgedragen aan de politie.

Reanimatie
In juli werd een bezoeker van een sportschool in Haaksbergen onwel. Een andere bezoeker aarzelde niet te reanimeren.

Reanimatie
In juli kwam een auto op de A35 ter hoogte van Borne tegen de vangrail tot stilstand. De bestuurder bleek onwel te zijn geworden. Achteropkomende automobilisten zijn gestopt, hebben de man uit de auto bevrijd en een automobiliste die net haar reanimatiediploma had behaald, is begonnen met reanimeren.

Achtervolgen verdachten overval Twee inwoners van Enschede werden in september gealarmeerd door de eigenaren van een cafetaria, die de straat oprenden nadat hun cafetaria was overvallen. Met een daderbeschrijving die de eigenaren gaven, zijn de burgers de buurt ingegaan om de daders te vinden. Dit is hen uiteindelijk gelukt en waardoor de politie de verdachten ter plaatse kon aanhouden.
-----------------------




Politie Twente