VU medisch centrum

Opvallend: Linda Bosch, onderzoeker, wint KWF translational oncology award 2010

4 november 2010

Linda Bosch , onderzoeker bij de afdeling pathologie, heeft onlangs de KWF translational oncology award 2010 gewonnen. Zij nam de prijs in ontvangst tijdens het symposium On Translational Oncology (SOTO), dat dit jaar voor het eerst plaatsvond. Bosch werd gevraagd daar een presentatie van haar onderzoek te geven. Zij houdt zich bezig met de vroegdiagnostiek van dikkedarmkanker. Het uiteindelijke doel is om een moleculaire test (een test met biomarkers) te ontwikkelen die dikkedarmkanker in een vroeg stadium kan ontdekken. Daarmee zou een bevolkingsonderzoek mogelijk zijn. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 1000 euro, te besteden aan (inter)nationale, aan oncologie gerelateerde symposia en congressen en een interview in Kracht, een tijdschrift van KWF Kankerbestrijding.

De Spinoza commissie van de Amsterdamse Universiteits Vereniging heeft besloten Arjan Griffioen , hoogleraar experimentele oncologie en angiogenese, in november te benoemen als Spinoza-hoogleraar. Deze leerstoel is een samenwerking met de Universiteit van Amsterdam voor een à twee weken, met als doel een vakgebied een extra impuls te geven. Naast de Spinoza-lezing zal Griffioen enkele masterclasses aan de honours-studenten en promovendi geven en lezingen verzorgen bij geïnteresseerde afdelingen. Het is tamelijk bijzonder dat een Nederlander hiervoor is gevraagd. Meestal nodigt de Amsterdamse Universiteits Vereniging buitenlandse hoogleraren uit voor de Spinoza leerstoel.

Pontes Medical , een organisatie waarin VUmc participeert, heeft een subsidie ontvangen van twee miljoen euro. Dit geld zal worden gebruikt om samen met bedrijven instrumenten te ontwikkelen voor minimaal invasieve operaties. Pontes Medical wil zogenaamde demonstrators ontwerpen van onder meer een navigator, een weefselherkenner, een 4D echocatheter en vier andere instrumenten. Een demonstrator is een prototype waarmee men de werking kan onderzoeken en het product kan demonstreren. Het is de bedoeling om het bedrijfsleven het daadwerkelijke op de mark te laten brengen. De 'Pieken in de Delta subsidie' is verleend door de rijksoverheid om de economische bedrijvigheid in de regio Noordvleugel Randstand te versterken. Meer informatie: www.pontesmedical.com

Petra van der Stoop , onderzoeker bij het neuro-oncologisch research laboratorium, heeft een cheque van de stichting STOPhersentumoren.nl ontvangen van 100.000 euro. Het geld is bestemd voor het zeer succesvolle programma om therapeutische middelen te identificeren die de levensverwachting van patiënten met gliomen verbeteren. Het onderzoek richt zich op het remmen van de invasieve groei en het verhogen van de stralingsgevoeligheid van migrerende gliomacellen. Om het onderzoek te financieren organiseerde STOPhersentumoren.nl een bijzondere actie, namelijk 'Steppen tegen kanker'. Op 28 augustus stepten meer dan honderd deelnemers de befaamde Alpe d'Huez op. Hiermee haalden ze ruim 425.000 euro op.

Tom Würdinger , hoofd van het neuro-oncologisch research laboratorium, heeft samen met onderzoekers van het UMC St. Radboud van de stichting Stophersentumoren.nl ook een subsidie ontvangen van 100.000 euro voor het onderzoek naar de mate van TMZ-resistentie en of het ontstaan daarvan (beter) te voorspellen is. Als de kankercellen gevoelig zijn voor TMZ, voluit temolozomide, verbetert dit middel de prognose van glioompatiënten aanzienlijk. Ook zal er worden gekeken of nieuwe of alternatieve therapeutische targets te identificeren zijn, waarmee TMZ-resistentie kan worden onderdrukt of de ontwikkeling hiervan worden voorkomen.
bron: Tracer