VU medisch centrum

Nieuwe TrueBeam bij radiotherapie krijgt eigen brightsite

4 november 2010

Vol trots laat Frederieke Vriends, de nieuwe aanwinst zien. De afdeling radiotherapie beschikt sinds kort over de allernieuwste bestralingsapparatuur: de TrueBeam van Varian Medical Systems. "We zijn het eerste ziekenhuis in Nederland en de tweede in Europa dat over dit bijzondere bestralingstoestel beschikt."

Suresh Senan, hoogleraar radiotherapie, Bianca Houben-Haring, Frederieke Vriends en Eveline Veer zijn zeer te spreken over de nieuwe behandelruimtes Foto: Mark van den Brink Frederieke Vriends, hoofd paramedische sectie, en Bianca Houben-Haring, radiotherapeutisch laborant, zijn tevreden over de twee nieuw ingerichte ruimtes waar de TrueBeams staan. "De laboranten hebben nog maar met twee schermen en één toetsenbord te maken", legt Houben uit. "Hiervoor hadden we drie toetsenborden nodig, om alles te bedienen. Dit werkt veel overzichtelijker en gebruiksvriendelijker. Tijdens de behandeling wordt gecontroleerd of de straling zijn doel bereikt, met behulp van een foto van het bestralingsgebied. In de oude situatie was daar een apart systeem voor nodig, nu gebeurt dat in één systeem en dit werkt sneller en nauwkeuriger Ook het rekening houden met de ademhaling en bewegende tumoren is een ingebouwde eigenschap van de TrueBeam." Een ander voordeel is dat de duur van de dagelijkse behandeling korter is. "Op termijn verwachten we deze zelfs te kunnen halveren."

Dag van de Stralende Beroepen
Elk jaar wordt op 8 november de Dag van de Stralende Beroepen gevierd. Op deze dag willen de medewerkers het belang van medische beeldvorming en radiotherapie voor de gezondheidszorg onder de aandacht brengen bij patiënten en scholieren. Het is een dag om stil te staan bij de deskundigheid van de professionals die deze technieken gebruiken voor onderzoek en behandeling.

Oudroze
Vanuit de bedieningsruimte leidt een u-vormige gang naar het apparaat zelf. De vorm is gekozen omdat er zo geen deur tussen de laboranten en de apparatuur hoeft te staan. Deze afscherming is nodig om straling tegen te houden. Een lichtsensor bij de ingang verraadt of er onverhoopt iemand passeert, zodat de straling direct automatisch wordt gestopt.
"We wisten dat Varian met een nieuw apparaat zou komen, omdat we samen met dat bedrijf veel onderzoek uitvoeren. Door goede onderhandelingen kregen wij de kans direct twee van de nieuwste toestellen aan te schaffen", aldus Vriends. "Naast de prettige omgeving en de mogelijk kortere bestralingstijd heeft het toestel een ander nieuw technisch snufje: er kan een iPhone of Ipod op worden aangesloten. Een patiënt kan dus zijn eigen muziek meebrengen", vult Houben aan. De ruimte is volgens het brightsite-principe opnieuw ingericht. De architect heeft hierbij voor oudroze wanden gekozen. Het lijkt in eerste instantie een beetje oubollig, maar het werkt in de praktijk erg rustgevend. Boven de tafel waar de patiënten op liggen, heeft het plafond een levensgrote afbeelding van bomen in volle bloesem. De kleur roze komt daarin terug", wijst Vriends. "Voor zowel de medewerkers als patiënten is de nieuwste apparatuur en de prachtige 'brightsite' een grote aanwinst."

Monique Krinkels
bron: Tracer