VU medisch centrum

Biobank brengt onderzoek in stroomversnelling

4 november 2010

Met het project 'Biobank VUmc' wil VUmc de komende drie jaar de biobankresearch infrastructuur voor wetenschappelijk onderzoek versterken. Biobank is een van de pijlers die als research infrastructuur van VUmc zijn benoemd. Biomaterialen en (klinische) gegevens worden beter en gecentraliseerd bewaard, en zijn sneller toegankelijk voor onderzoekers, legt projectcoördinator José Koevoets uit. "Uitkomsten daarvan komen uiteindelijk weer de patiëntenzorg ten goede."

Foto: Mark van den Brink Bij het verbeteren van de biobankinfrastructuur richt VUmc zich op verschillende aandachtsgebieden: de logistiek, de organisatie, het verzamelen van informatie, de opslag, de financiering én de valorisatie - het vermarkten van de kennis. José Koevoets: "Als je kijkt naar de logistiek willen we de processen van patiëntenzorg en onderzoek beter op elkaar afstemmen. Bij het verzamelen van materialen en informatie gaat het erom dat researchinformatie en patiëntengegevens beter en in één systeem worden opgeslagen, zodat onderzoekers hun zoekvragen gerichter kunnen stellen."

Diverse disciplines
Financiering en valorisatie van de biobanken is essentieel voor de continuïteit. "Op dit moment is er geen structurele financiering, noch vanuit patiëntenzorg, noch vanuit onderzoek. Voor instandhouding van de biobanken zul je dus op zoek moeten naar financiële middelen, liefst subsidies van buiten. Gelukkig kun je door het vermarkten van de kennis ook inkomsten genereren. Het is daarnaast belangrijk om de organisatie van de biobanken goed te regelen. Wie regelt het beheer, de inname en uitgifte? Er moet een commissie van diverse disciplines komen die toeziet op het gebruik van de bank, zodat alles zorgvuldig verloopt, ook vanuit juridisch-ethisch perspectief."

Als eerste richt het projectteam zich echter op het oplossen van de ruimteproblematiek, want er is nauwelijks meer plaats voor nieuwe opslag van patiëntenmaterialen. Koevoets: "Het water staat ons aan de lippen. We hebben dringend behoefte aan twee ruimtes met voldoende plek voor de stikstoftanken,vriezers en het bijbehorende bewakingssysteem. Vanwege de risicospreiding kiezen we bewust voor twee ruimtes op verschillende locaties. De inhoud van de biobanken is behoorlijk waardevol."

Parels
Het project 'Biobank VUmc' bouwt ook voort op de ervaring die is opgedaan met het programma 'Parelsnoer', waarin VUmc samenwerkt met de andere zeven universitaire medische centra in Nederland. De samenwerkingspartners hebben afspraken gemaakt over beleid en het verzamelen van gegevens over acht ziektebeelden, 'Parels' genoemd. Maastricht en VUmc nemen daarbij diabetes en neurodegeneratieve afwijkingen voor hun rekening. "Samenwerking bepaalt de kracht van biobanken. In plaats van honderd geïncludeerde patiënten heb je er ineens achthonderd. Er is niet alleen beter onderzoek mogelijk; het tempo daarvan komt ineens in een stroomversnelling terecht."

Jeroen Kleijne
bron: Tracer