Ministerie van Defensie

Militaire bijstand Curaçao beëindigd

5 november 2010, 11.44 uur

De militaire bijstand, na het passeren van tropische storm Tomas, is afgelopen woensdag beëindigd. Defensie en Kustwacht werden veelvuldig ingezet op diverse locaties. De Kustwacht concentreerde zich voornamelijk op het in kaart brengen van de schade en patrouilles langs de kust.

De op Curaçao gelegerde landmachtcompagnie, bestaande uit 100 militairen, assisteerde de politie bij het handhaven van wegversperringen. De compagnie werd eveneens ingezet voor de beveiliging en bewaking van diverse kwetsbare gebouwen, zoalseen winkelcentrum en Hotelcomplex. De Antilliaanse Militie zorgden dat een onder water gelopen school voor autistische kinderen in Emmastad snel verlost was van achtergebleven modder. Daarnaast hielpen de miliciens met het leegpompen van diverse gebouwen in het centrum, zoals het Curaçao Museum. De ziekenboeg op Marinebasis Parera stond paraat om eventuele slachtoffers op te vangen en het operatiecentrum op de Marinebasis was volledig bemand.

Civiel-militaire samenwerking

In het rampen coördinatiecentrum werd nauw samengewerkt tussen de lokale autoriteiten, hulpdiensten en vertegenwoordigers van de Kustwacht en Defensie. De Hoofdtaken van Defensie in het Caraïbisch Gebied zijn de verdediging van het grondgebied, handhaving van de internationale rechtsorde en ondersteuning van civiele autoriteiten.

Achtergrondinformatie

* Defensie helpt Curaçao na passage tropische storm (video) * Militairen en Kustwacht paraat na noodweer Caraïben

Zie het origineel