Gemeente Amsterdam stadsdeel West



Dagelijks bestuur geeft richting aan bezuinigingen

5 november 2010

Het dagelijks bestuur van stadsdeel West heeft ingestemd met een notitie waarin richting wordt gegeven aan de bezuinigingen voor de periode 2012-2014. Dit voorstel is een aanvulling op de voorstellen die in de begroting voor 2011 gedaan zijn.
Portefeuillehouder financiën Godfried Lambriex: "Het doel is een sluitende begroting in 2014, zodat het stadsdeel financieel solide en gezond is. Deze plannen vertellen op hoofdlijnen waarop de komende jaren bezuinigd gaat worden."

Bezuinigen

Stadsdeel West staat voor een grote bezuinigingsoperatie. Als gevolg van de economische crisis en bezuinigingen bij het rijk gaan de inkomsten omlaag. Met de bezuinigingen wordt in de begroting voor 2011 een begin gemaakt. Maar ook de daaropvolgende jaren krijgt stadsdeel West te maken met grote bezuinigingen. In 2014 moet in het totaal 24 miljoen zijn bezuinigd.

Met de notitie geeft het dagelijks bestuur richting aan de bezuinigingen van 2012 tot en met 2014. Het stadsdeel bezuinigt onder meer door de eigen organisatie slimmer en goedkoper te laten werken, efficiëntie bij sport, recreatie en vastgoed en efficiëntie bij partners binnen het onderwijs en welzijn. Godfried Lambriex: "Bezuinigen zonder pijn gaat niet. Onze inzet was deze pijn tot het minimum te beperken. Dat betekent wel dat deze bezuinigingen zo eerlijk mogelijk verdeeld moesten worden. Ik denk dat dit ons gelukt is."

Middelen voor nieuw beleid

Ondanks de bezuinigingsopgave maakt stadsdeel West ook middelen vrij voor nieuw beleid. Richtinggevend hiervoor zijn de prioriteiten uit het coalitieakkoord `West maakt het verschil'. Zo zal er onder andere extra geld vrij gemaakt worden voor: veiligheid, buurtgericht werken, armoedepreventie en economie.

Behandeling begroting 2011 door stadsdeelraad

De stadsdeelraad van stadsdeel West behandelt op dit moment de begroting. Dit gebeurt per programmaonderdeel. Op dinsdag 2 november is de eerste bespreking geweest en de volgende is op 16 november. Op 23 november maken de verschillende politieke partijen hun standpunten over de voorgestelde begroting bekend. Op deze avond krijgen bewoners, ondernemers en instellingen ook de gelegenheid om hun mening over de begroting kenbaar te maken aan de raad. Op 7 december neemt de raad naar verwachting een besluit over de begroting.