Medisch Spectrum Twente


OrthoCare project MST en Zorggroep Sint Maarten blijkt succes

Ruim 1,5 jaar na de start van het OrthoCare project, blijken de resultaten van dit samenwerkingsverband tussen Medisch Spectrum Twente en Zorggroep Sint Maarten veelbelovend. De kwaliteit van zorg en behandeling van patiënten na een orthopedische ingreep aan heup of knie, is dankzij dit project opmerkelijk verbeterd.

Het MST en Zorggroep Sint Maarten stapten in februari vorig jaar samen in OrthoCare, een bijzonder revalidatieprogramma voor orthopediepatiënten. Het OrthoCare project is speciaal bedoeld voor patiënten van Medisch Spectrum Twente, die na hun knie- of heupoperatie nog onvoldoende zijn hersteld om thuis weer goed te kunnen functioneren. Via het OrthoCare project worden patiënten met een nieuwe knie of heup op de vijfde werkdag na hun operatie opgenomen op de revalidatieafdeling van Zorggroep Sint Maarten in Losser. Daar wordt gewerkt aan een zo snel en optimaal mogelijk herstel.

Patiënten verblijven bij elkaar op één speciale afdeling en hebben daardoor veel contact met elkaar. Dat wordt als bijzonder positief ervaren. Hetzelfde geldt voor de huiselijke sfeer waarin de revalidatie plaats vindt. Patiënten die kiezen voor het OrthoCare project revalideren namelijk niet in een ziekenhuissetting, maar in een zelfstandige situatie. Daardoor kan de terugkeer naar de eigen woonomgeving zo snel mogelijk plaats vinden.

Een compleet behandelteam werkt aan het herstel van de patiënten, die voor nacontrole terecht kunnen bij hun eigen specialist van het MST. Bovendien houdt een aantal orthopeden spreekuur in de buitenpoli van het MST in Losser.

De ervaring is, dat de kwaliteit van zorg en behandeling van patiënten na een orthopedische ingreep aan heup of knie dankzij dit project opmerkelijk verbetert. Na ruim 1,5 jaar OrthoCare kan dan ook met enige trots worden gezegd dat deze samenwerking een groot succes is. Mogelijk zullen andere specialismen het voorbeeld van dit OrthoCare project volgen.