Gemeente Hilvarenbeek


Uit de collegebesluitenlijst van 2 november 2010

Alcohol- en drugspreventie
Het college stemt in met de startnotitie âAlcohol- en drugspreventie bij jongerenâ en legt deze notitie ter kennisname voor aan de commissie Welzijn.
In samenwerking met GGD, politie, jongerenwerk, Novadic-Kentron en het onderwijs wordt komend jaar een aantal activiteiten uitgevoerd, zoals een publiekscampagne, lesprogrammaâs op scholen, thema- en informatieavonden voor sportverenigingen en horeca. De activiteiten richten zich in de eerste fase op jongeren beneden de 16 jaar. Centraal staat dan âvoorkomen van alcohol- en drugsgebruikâ. Daarna wordt het accent gelegd op âmatiging in alcohol- en drugsgebruikâ en zijn de activiteiten bedoeld voor jongeren boven de 16 jaar.
Aanleiding voor deze activiteiten is het feit dat ook in Hilvarenbeek jongeren veel alcohol drinken. Opvallend daarbij is dat dit alcoholgebruik geaccepteerd is. Uit cijfers van de GGD blijkt bijvoorbeeld dat twee van de drie ouders het normaal vinden dat hun kind alcohol drinkt.

Voorstellen aan de gemeenteraad

Grondnota 2010
Het college stelt de raad voor om in te stemmen met de Grondnota 2010. In de grondnota zijn de financiële gevolgen verwerkt van zaken zoals het bouwrijp maken van het woongebied Vroonacker 3, de ontwikkeling van het nieuwe woongebied Gelderakkers en de vaststelling van de Structuurvisie.
Een vast onderdeel van de grondnota is een voorstel om de grondprijzen voor een volgend kalenderjaar vast te stellen. Het college stelt voor om - net zoals vorig jaar is gebeurd - de grondprijzen voor komend jaar vanwege de huidige economische omstandigheden te handhaven op hetzelfde niveau.

Ontwikkeling Samenwijsaccommodatie Doelakkers
In september 2008 stemde de gemeenteraad in met realisatie van nieuwbouw voor twee Samenwijsaccommodaties (brede scholen); één aan de Schoolstraat en één in Gelderakkers. De raad gaf daarbij nadrukkelijk aan dat ook basisschool Doelakkers moet worden meegenomen in deze ontwikkeling.
Het college stelt de raad daarom nu voor om basisschool Doelakkers uit te breiden met peuterspeelzaalwerk en kinderopvang en de benodigde bestemmingsplanprocedure op te starten. Om ruimte te bieden voor deze uitbreiding, wordt het bestaande gebouw inpandig aangepast en uitgebreid met een aantal semi-permanente units. Verder worden er extra parkeerplaatsen aangelegd.
Voor ouders en omwonenden van de school is er op maandag 8 november 2010 een informatieavond.

Ontheffingen verordening Ruimte
Op 28 september 2010 besloot het college voor drie veehouderijen ontheffing aan te vragen
van de provinciale verordening âRuimteâ. Het gaat om bedrijven aan de Larestraat in Esbeek, de Van de Veldenweg in Diessen en de Klein Westerwijksestraat in Biest-Houtakker.
De verordening âRuimteâ - van kracht geworden op 1 juni 2010 - bevat strenge regels voor intensieve veehouderijen en stelt ondermeer een harde bovengrens aan de omvang van veehouderijbedrijven. Voor lopende zaken - ontwikkelingen die al in een vergevorderd stadium zijn en onevenredig zwaar getroffen zouden worden door de verordening - kan een ontheffing aangevraagd worden.
Volgens de verordening zijn zowel raad als college bevoegd om ontheffing aan te vragen.
Nu de rechtbank in Den Bosch onlangs heeft uitgesproken dat de aanvraag een bevoegdheid is van de raad, stelt het college - vanwege de rechtszekerheid voor alle betrokken partijen - de raad voor het collegebesluit te bekrachtigen.