SGP


Schriftelijke vragen overslagplekken

SGP-Kamerlid Dijkgraaf maakt zich zorgen over belemmeringen ten aanzien van het vervoer over water. Vigerende milieuwetgeving blijkt bepaalde overslagactiviteiten onmogelijk te maken, waardoor lading verschuift naar het wegvervoer. Bovendien wordt het transport over water minder aantrekkelijk, omdat overslagplekken worden verdrongen door woningbouw en kantoren. Om die reden heeft Dijkgraaf de minister van I&M hierover opheldering gevraagd.

---

Schriftelijke vragen van het lid Dijkgraaf (SGP) aan de minister van I&M over een verbod op overslagactiviteiten en het verdwijnen van overslagplekken in de Randstad


- Heeft u kennisgenomen van het besluit van het Waterschap Zeeuwse eilanden met betrekking tot het verbieden van los-laad- en overslagactiviteiten op Kaai 85?

- Hoe beoordeelt u dit verbod? Kunt u nader aanduiden waarom genoemde overslagactiviteiten â die al meer dan 25 jaar plaatsvinden â nu in strijd zouden zijn met vigerende milieuwetgeving?
- Is het juist, dat door het verbieden van de overslagactiviteiten de milieuproblemen toenemen, omdat thans veel meer wegvervoer moet worden ingezet? Staat dit niet haaks op het beleid om zoveel mogelijk vervoer over het water te realiseren en de weg te ontlasten?
- Dreigen er nog meer overslagmogelijkheden in het gedrang te komen? Zo ja, welke en met welke consequenties?

- Bent u bereid om te bevorderen, dat het betreffende verbod ten aanzien van Kaai 85 snel ongedaan wordt gemaakt en tevens te waarborgen, dat dergelijke overslagactiviteiten niet onnodig worden belemmerd door vigerende wet- en regelgeving?

- Is voorts het bericht juist, dat momenteel in de Randstad al verschillende overslagplekken verdwijnen als gevolg van de bouw van woningen en kantoorpanden? Is er inmiddels reeds sprake van een trend waarbij steeds meer bouwgrondstoffen via de weg in plaats van over het water worden vervoerd, zoals in recent NEA-onderzoek wordt beweerd?
- Hoe beoordeelt u genoemde trend en op welke wijze kan deze gekeerd worden?