Gemeente Maassluis

Gemeente bezuinigt fors op bijzondere bijstand

De gemeente Maassluis moet fors bezuinigen op bijzondere bijstand. In 2011 gaat het om een bedrag van 200.000 euro. Om dit te bereiken zijn alle regelingen kritisch tegen het licht gehouden.

Een aantal regelingen komt per 2011 te vervallen. Andere blijven bestaan, maar worden versoberd. Verantwoordelijk wethouder Pieter Kromdijk: "We weten dat deze bezuinigingen ingrijpend zullen zijn voor de Maassluise minima. Het zijn harde keuzes die we liever niet hadden gemaakt, maar we moeten wel. Daarom hebben we alle regelingen kritisch tegen het licht gehouden: welke willen we behouden, welke groep gaan we ontzien en hoe voorkomen we dat mensen echt in het nauw komen? Daar waar het minder kan, doen we het ook minder. Want we bereiken liever méér mensen met een lagere vergoeding dan maar een aantal mensen die een hoge vergoeding ontvangen."

Een aantal regelingen komt per 1 januari 2011 helemaal te vervallen. Het gaat hierbij om de reiskostenvergoeding voor woon-schoolverkeer en de deelname aan maatschappelijke activiteiten voor mensen van 18 jaar en ouder. Deze laatste regeling vervalt omdat er een alternatief beschikbaar is in de vorm van de Rotterdampas. Deze pas geeft onder meer korting op het lidmaatschap van de bibliotheek of een kaartje voor het zwembad, maar ook op activiteiten en cursussen van het Seniorenwelzijn. Nu de vergoeding voor het woon-schoolverkeer vervalt, zal wel onderzocht worden hoe de aanschaf van een fiets voor kinderen bevorderd kan worden.

Ook wordt een aantal regelingen versoberd. Zo is er vanaf januari 2011 alleen nog een vergoeding mogelijk voor de aanschaf van een wasmachine of een koelkast. Voor beide goederen is een maximum bedrag vastgesteld van respectievelijk 400 en 270 euro. Een vergoeding voor deze apparaten wordt ook nog maar één keer in de tien jaar verstrekt. De vergoeding voor andere duurzame gebruiksgoederen dan een wasmachine of koelkast vervalt. Hierbij is er rekening mee gehouden dat inwoners van Maassluis die al lang moeten rondkomen van een minimum-inkomen, een beroep kunnen doen op de langdurigheidstoeslag. Deze regeling wordt iets verruimd. Verder wordt de vergoeding voor de aanschaf van een computer voor kinderen in de eerste klas van het voortgezet onderwijs verlaagd, van 700 euro naar 500 euro. Dit is mogelijk omdat de aanschafprijs voor computers daalt. Ook de bijdrage voor schoolkosten in het voortgezet onderwijs wordt daalt, van 138 euro naar 100 euro.

Overigens wordt er niet bezuinigd op de vergoeding voor de aanvullende verzekering bij zorgverzekeraar DSW; ook in 2011 wordt de helft van de premie vergoed.

Kromdijk: "We willen een sociale gemeente zijn en blijven. Ons armoedebeleid is gericht op meedoen aan de samenleving en op het voorkomen van sociale uitsluiting. Het tegengaan van armoede onder gezinnen met kinderen blijft een belangrijk uitgangspunt. Daarom blijft de regeling voor deelname aan maatschappelijke activiteiten voor kinderen tot 18 jaar bestaan. Zo kunnen kinderen nog gewoon lid worden van een sportclub of muziekvereniging."