Erasmus Universiteit Rotterdam

Afscheidscollege Prof.dr. Herman K. van Dijk

Titel afscheidscollege
`Bayes Procedures for 21st Century Key Issues'

---

Leerstoel:
Econometrie

Datum
05 november 2010 16:00

---

Locatie:
Woudestein, Forumzaal

---

Faculteit
Erasmus School of Economics (ESE)

Afscheidscollege hoogleraar Econometrie prof.dr. Herman van Dijk

Nieuwe methode voor analyse en voorspellen belangrijke 21e eeuwse vraagstukken

Wat is de mogelijke invloed van opleiding op inkomen? Hoe kan een risico-evaluatie van extreme verliezen in financiële data het beste worden gedaan en berekend? Hoogleraar Herman van Dijk biedt hier in zijn afscheidscollege een nieuwe methode voor. Hij doet dit in zijn laatste college `Bayes Procedures for 21st Century Key Issues', waarmee hij op vrijdag 5 november 2010 als hoogleraar Econometrie afscheid neemt van de Erasmus School of Economics.

De methode van Van Dijk is gebaseerd op simulatie (Bayesiaans) waarin hij technologische ontwikkelingen gebruikt die mogelijk zijn gemaakt door de `computerrevolutie'. Met deze methode kunnen enkele belangrijke vraagstukken van de 21e eeuw efficiënt en betrouwbaar geanalyseerd worden, zowel achteraf als voorspellend. Resultaten van de analyses met deze methode laten een vooruitgang in inzicht en begrip zien van risico's bij extreme gebeurtenissen. Zo heeft Van Dijk bijvoorbeeld aangetoond dat deze methode een nauwkeurigere analyse kan geven van migratiepatronen in zowel de vroege als recentere geschiedenis.

Over prof.dr. Herman van Dijk
Herman van Dijk is directeur van het Tinbergen Instituut en hoogleraar Econometrie aan de Erasmus School of Economics van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn onderzoek beweegt zich op het terrein van Bayesiaanse statistiek, waarbij hij gebruik maakt van simulatietechnieken, econometrische tijdreeksen, neurale netwerken en inkomensverdelingen. Met verschillende (internationale) co-auteurs heeft hij meer dan 160 wetenschappelijke artikelen en vijf boeken gepubliceerd. Ook zit hij in de redactieraad van vijf econometrietijdschriften. Van Dijk is zes jaar lang lid geweest van de European Standing Committee van de Econometric Society, een vooraanstaand genootschap van economen.