Gemeente Dongeradeel


Gemeente zegt huurcontract DOK18 op

De gemeente voelt zich genoodzaakt met onmiddellijke ingang de contractuele relatie met Oosterpoort B.V., eigenaar van theater DOK18, te beëindigen. Gemeente Dongeradeel heeft een contract met Oosterpoort B.V. voor het volledig faciliteren van 22 theatervoorstellingen per jaar voor een all-in huurprijs. Nadat Oosterpoort B.V. herhaaldelijk heeft gedreigd de verplichtingen niet na te komen en de `deuren te sluiten', ziet de gemeente zich genoodzaakt de contractuele relatie te beëindigen en de schade volledig te verhalen op Oosterpoort B.V.

De gemeente is al ruim een jaar in gesprek met Oosterpoort B.V. om de instandhouding van de theatervoorziening te waarborgen. Telkens als er blijk was van consensus, trok de eigenaar zich op het laatste moment terug. De contractuele relatie met de eigenaar van het theater is onhoudbaar gebleken en er is geen perspectief op een goede afloop.

Alle theatervoorstellingen worden geannuleerd

Mensen die kaartjes hebben gekocht voor de theatervoorstellingen krijgen binnenkort schriftelijk bericht over de mogelijkheden tot schadevergoeding.

Achtergrondinformatie contract Dok18


* Huurovereenkomst tussen gemeente Dongeradeel en Oosterpoort B.V. vastgesteld per 12 maart 2008 voor een totaalproduct tegen een all-in huurprijs

* Kort geding door gemeente Dongeradeel tegen Oosterpoort B.V. op 17 september 2009 om daadkrachtig op te treden tegen door de op voorhand aangekondigde wanprestatie met betrekking tot de contractuele verplichtingen.

* Kort geding is ingetrokken op basis van de door Oosterpoort B.V. per 23 september 2009 ondertekende consensus.
* Na gesprekken tussen de gemeente Dongeradeel en Oosterpoort B.V. bevestigde Oosterpoort B.V. op of omstreeks 4 januari 2010 nogmaals de garantie aan de gemeente een hoogwaardige theatervoorziening te blijven bieden. Ook indien (naar verwachting) de toenmalige exploitant Colosseum B.V. om zou vallen. Oosterpoort B.V. was bereid de gemeentelijke eisen te vertalen in afspraken met de nieuwe exploitant.

* Nadat de exploitant Colosseum B.V. op basis van een rechterlijke uitspraak het veld moest ruimen in mei 2010, ontstond een onduidelijke en schimmige situatie met betrekking tot de nieuwe invulling van de exploitatie. De gemeente heeft daarbij steeds aangedrongen op tijdig en goed overleg inzake praktische afstemming en werkafspraken, teneinde nieuwe problemen inzake discontinuïteit te voorkomen en zekerheid te verkrijgen over de ongestoorde doorgang van de geprogrammeerde voorstellingen van de Culturele Commissie.

* Gelet op de voortdurende impasse, veroorzaakt door de steeds weer door Oosterpoort B.V. aangekondigde niet-nakoming van bedoelde instandhoudingsverplichting, heeft de gemeente in de afgelopen maanden gekozen voor een bemiddelingspoging van een derde. Doel was primair om te komen tot (rechts)zekerheid, helderheid en rust. In dat kader zijn diverse gesprekken gevoerd, die laatstelijk als insteek hadden de voortijdige en tussentijdse beëindiging van de huurovereenkomst met Oosterpoort B.V. met ingang van 1 september 2011, en de eventuele overname door Oosterpoort B.V. c.q. door genoemde nieuwe exploitant van de aan Stichting Steun Theater toebehorende roerende zaken in het theater.
* Overeenstemming omtrent het voorgaande werd evenwel definitief op of omstreeks 19 oktober jl. niet bereikt, waarna Oosterpoort B.V. op vrijdag 22 oktober jl. plotseling heeft verkondigd dat `de deuren van het theater vanaf 22 oktober 2010 dicht gaan'.
* Op zaterdag 23 oktober jl. is Oosterpoort B.V. schriftelijk in gebreke gesteld en erop gewezen de verplichtingen richting de gemeente Dongeradeel in alle opzichten te blijven nakomen gedurende in ieder geval het lopende seizoen 2010/2011.
* Oosterpoort B.V. heeft niet gereageerd op de ingebrekestelling/sommatie. De gemeente Dongeradeel heeft noodvoorzieningen getroffen om de voorstelling door te kunnen laten gaan.

* Op 3 november is Oosterpoort B.V. nadrukkelijk in gebreke gesteld met het verzoek voor donderdag 4 november om 10.00 uur schriftelijk te bevestigen dat de gebruikelijke verplichtingen uit de overeenkomst in alle opzichten worden nagekomen.
* Op 4 november is er geen schriftelijke reactie ontvangen.
* De gemeente Dongeradeel ziet zich genoodzaakt met onmiddellijke ingang de huurovereenkomst buitengerechtelijk te ontbinden wegens wanprestatie van Oosterpoort B.V.