Gemeente Veenendaal


Gemeente evalueert het cameratoezicht in Veenendaal

Â

De gemeente doet onderzoek naar de effecten van het cameratoezicht in het centrum van Veenendaal. Dit om te kijken of cameratoezicht bijdraagt aan het vergroten van de veiligheid en het terugdringen van criminaliteit en overlast.

Â

Cameratoezicht in het centrum van de gemeente Veenendaal maakt onderdeel uit van een pakket aan maatregelen die de veiligheid van het centrum moeten waarborgen. Denk hierbij aan het vergroten van de aanwezigheid van politie en andere toezichthouders op straat en het inzetten van verschillende instrumenten om handhavend op te treden tegen overlast en agressie in de openbare ruimte. De gemeente verwacht dat cameratoezicht een goede aanvulling is en daadwerkelijk bijdraagt aan een veilig centrum. De evaluatie moet hier een antwoord op geven. Daarnaast moet de evaluatie een antwoord geven op de vraag of de kosten van cameratoezicht opwegen tegen de baten.

Â

Enquête en cijfers

Een onderdeel van de evaluatie is een enquête die bij 300 inwoners van Veenendaal is uitgezet en gaat over het cameratoezicht. Zij krijgen vragen over het veiligheidsgevoel, over de meerwaarde van cameratoezicht en de relatie met andere instrumenten die ingezet worden voor het vergroten van de veiligheid. Daarnaast bekijkt de gemeente ook politiecijfers om de effecten van het toezicht te beoordelen.

Â

Resultaten

De resultaten moeten uitwijzen of en op welke wijze cameratoezicht in de gemeente Veenendaal wordt voortgezet om bij te dragen aan een veilig centrum. Begin 2011 krijgt de gemeenteraad de resultaten aangeboden. Deze informatie gebruikt de gemeente ook voor het programma Veiligheid.

Â

Cameratoezicht in het centrum

In het centrum hangen tien cameraâs om het grootste gedeelte van dit gebied te kunnen overzien. Het camerasysteem werkt 24 uur per dag. De beelden worden gedurende een aantal uren per week âliveâ uitgekeken door de politie. Hierdoor is het mogelijk om direct te kunnen ingrijpen, zowel repressief als preventief. De overige tijd worden de beelden opgenomen en zijn op een later moment beschikbaar als daar aanleiding toe is.