Waterschap Zeeuws-Vlaanderen

Zeeuwse samenwerking op gebied van mobiliteit

Twaalf Zeeuwse gemeenten, de Provincie Zeeland en de twee Zeeuwse waterschappen gaan samen een mobiliteits- en loopbaancentrum opzetten onder de naam `Zeeland Werkt'. Op vrijdag 5 november ondertekenden bestuurders van deze overheden een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van mobiliteit, loopbaanadvisering, werving en arbeidsmarktcommunicatie.

In het verleden werd ook reeds samengewerkt door de Zeeuwse overheden en diverse andere overheidsgelieerde organisaties, maar voerde Randstad/Tempo Team alle werkzaamheden uit. Op 1 maart 2011 verloopt het contract met deze partijen. In opdracht van alle deelnemende partijen is onderzocht of er mogelijkheden zijn om in eigen beheer een mobiliteits- en loopbaancentrum op te richten. Uit dit onderzoek bleek dat dit idee haalbaar is.

Belangrijke redenen om het beheer in eigen hand te nemen zijn dat door de vergrijzing en ontgroening in Zeeland er een leegloop aan kennis ontstaat en dat de personeelsbehoefte op bepaalde gebieden nijpend kan worden. Samen met de bezuinigingen die op de overheid afkomt stelt dat de betrokken partijen voor een aantal flinke uitdagingen op de arbeidsmarkt. Door samen te werken kan er een betere dienstverlening geboden worden en neemt de kwaliteit toe. Daarnaast wordt de concurrentiekracht van de Zeeuwse werkgevers versterkt en kunnen er samenwerkingsvoordelen behaald worden. Voor medewerkers en organisaties levert de samenwerking nieuwe perspectieven op.

De provincie is bereid als centrumorganisatie op te treden en zorgt voor de huisvesting van het centrum `Zeeland Werkt'. De samenwerking gaat in op 1 januari 2011 en heeft in eerste instantie een looptijd van twee jaar. Zeeland Werkt biedt medewerkers van de deelnemende organisaties die op zoek zijn naar een (tijdelijke) baan bij een andere organisatie begeleiding aan. Het centrum geeft loopbaanadviezen en het versterkt het imago van de deelnemers als Zeeuwse werkgevers.