Gemeente Zutphen

Inspirerende informatieuitwisseling over wijkontwikkeling


Donderdag 4 november kwamen ruim 80 bestuurders van gemeente en provincie in de Walburgiskerk bijeen om kennis en ervaring over het succes van wijkontwikkeling met elkaar te delen. Wijkontwikkeling is een van de pijlers van het Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid. Aan dit beleid werken de acht grote gelderse steden (Apeldoorn, Arnhem, Doetinchem, Ede, Harderwijk, Nijmegen, Tiel en Zutphen) en de provincie nauw met elkaar samen.

Twee keer in het jaar komen bestuurders van de steden bij elkaar voor kennisdeling over de onderwerpen die opgenomen zijn in een vier jarig beleidsplan. Aan het plan zijn subsidies van de provincie gekoppeld die maken dat het beleid succesvol uitgevoerd kan worden. In het huidige beleidsplan staan onderwerpen als economie, arbeidsparticipatie, woonklimaat, leefbaarheid en bevolking centraal. Zutphen stelde in het stadsbezoek het onderwerp wijkontwikkeling centraal, met als voorbeeld het wijkontwikkelingsprogramma in de woonwijk Waterkwartier. De bestuurders van de gemeente Zutphen hebben laten zien hoe zij met wijkontwikkeling omgaan.

Kennisdeling
Na een korte rondrit door Waterkwartier is door de bestuurders op verschillende locaties in de wijk gediscussieerd over een aantal thema's die in een wijkontwikkelingsprogramma spelen . De thema's die aan de orde kwamen, waren onder meer woningbouwprogrammering, duurzaamheid en jongerenactiviteiten. Uit de gesprekken blijkt dat ieder zich herkent in de thematiek en dat het inspirerend is ervaringen te delen. Tegelijkertijd constateren de deelnemers dat het bij wijkontwikkeling ook om lokaal maatwerk gaat.

Zutphen
Met de GSO-gelden heeft Zutphen verschillende projecten kunnen uitvoeren. Wijkontwikkeling is hier een voorbeeld van. Gebleken is dat voor een succesvolle ontwikkeling in de wijk, de samenhang tussen fysieke en sociale projecten en ook de samenwerking met partners van belang zijn.

Hierna zijn een paar sfeerbeelden van de bijeenkomst weergegeven. Sfeerfoto Stadsbezoek Zutphen