Senternovem


01-11-2010 |

Opmerkelijk initiatief voor energieneutraal monument

Op 15 oktober jongstleden vond de officiële opening plaats een energieneutrale villa, maar dan praten we wel over een gemeentelijk monument uit het begin van de vorige eeuw. Volgens de initiatiefnemers het eerste energieneutrale en duurzaam gerenoveerde monument van Nederland. Vanwege de monumentale status golden strenge restricties voor aanpassingen aan de woning. Dit resulteerde erin dat de monumentale detaillering is behouden, terwijl tegelijk innovatieve architectuur en techniek zijn toegevoegd. De energievraag is verminderd door goed te isoleren; verder voorziet de energieneutrale woning in zijn eigen energie voor verwarming en warm tapwater.

Foto: energieneutraalmonument.nl

Omkeerbaar
Aan de voorzijde zijn de monumentale gevels aan de binnenzijde voorzien van houtvezelplaten, leemstuc en isolerende achterzetbeglazing. Aan de achterzijde van de villa is ervoor gekozen om de buitenkant te isoleren om zo de waardevolle monumentale details in het trappenhuis te sparen. De achterzijde is ook benut om de woning te vergroten en om zonne-energie op te wekken. Opmerkelijk is dat alle maatregelen omkeerbaar zijn uitgevoerd: zij kunnen ongedaan worden gemaakt zonder het pand aan te tasten, waardoor bij voortschrijdende inzichten, nieuwe renovatie- of isolatietechnieken en andere maatregelen kunnen worden toegepast.

Kennis vergaren en ontsluiten
Monumentenzorg, duurzaamheid&milieu adviseurs, architecten, installatieadviseurs, uitvoerders en gemeentelijke en provinciale overheid hebben samengewerkt om dit resultaat te realiseren. De Provincie Utrecht verstrekte de Stichting Duurzaam Renoveren van Historische Gebouwen subsidie voor het ontwikkelen van het concept voor dit energieneutrale monument. Daarbij ging het ook om het vergaren van kennis, het opdoen van ervaring met het behalen van hoge isolatiewaardes in combinatie met behoud van monumentale detaillering en het ontsluiten van deze kennis (zie externe links).