Senternovem

04-11-2010 |

Eerste Nederlandse Vergistingsprijs voor drie innovatieve ondernemers

Drie innovatieve vergistingsprojecten worden vandaag tijdens het internationale IEA Congres Biogas And Landfillgasin in Den Bosch beloond. Daarmee laat Agentschap NL zien hoe het staat met vergisting in Nederland.

In augustus schreef Agentschap NL, divisie Energie en Klimaat, een prijsvraag uit. In drie categorieën konden de vergistingsprojecten zich onderscheiden: optimale ketenbenadering, maximale cascadering en ondernemerschap. De projecten moesten allemaal een bestaande vergistingsinstallatie zijn of binnen een jaar gaan draaien. In totaal kwamen er achttien aanmeldingen.

De winnaars zijn:

* Natuurgas Overijssel uit Zwolle met het project `Rijden op gft', omdat het optimaal gebruikmaakt van de input, techniek en output in het vergistingsproces. Rijden op gft voert groen gas in op het hogedruknet én gebruikt groen gas voor het eigen wagenpark. (Bekijk de film)

* Orgaworld B.V. uit Den Bosch met het project `Greenmills', omdat het het complete proces rondom afvalverwerking integreert, zonder dat er reststoffen overblijven. (Bekijk de film)
* Peters Biogas uit Luttelgeest, omdat het een mooi voorbeeld is van doorzettingsvermogen en ondernemerschap. Peters werkt bijzonder goed samen met anderen, die van hem warmte en digestaat afnemen, en input leveren voor de vergister. (Bekijk de film)

Een deskundige vakjury beoordeelde de inzendingen aan de hand van vier criteria:

* duurzaamheid - het effect op het milieu
* ondernemerschap en haalbaarheid - de onzekerheden en risico's die de ondernemer moest overwinnen

* herhaalbaarheid - de mate waarin het project een inspirerend voorbeeld is

* innovatie - of er een vernieuwende techniek of vernieuwend proces werd ingezet.

Samenstelling jury
De vakjury bestond uit drie deskundige personen op het gebied van de vergistingstechnologie: Ir. H. Naaijkens (tot voor kort Voorzitter College van Bestuur van Hogeschool HAS Den Bosch); dhr. H. Brink (agrarisch ondernemer en bestuurder LTO Noord), en dhr. J. van de Boom (sectormanager duurzame energie Rabobank). Met hun verschillende achtergronden konden deze drie juryleden het hele veld overzien waar vergisting wordt toegepast.