Gemeente Amsterdam Stadsdeel Nieuw-West

5 november 2010

---

Minder sloop, meer renovatie

5 november 2010

In Nieuw-West worden tot 2015 nog 3.600 nieuwe woningen gebouwd. Dit heeft stadsdeelwethouder Paulus de Wilt (Stedelijke Vernieuwing) afgesproken met de Amsterdamse wethouders Maarten van Poelgeest en Freek Ossel.

Tussen 2015 en 2019 komen hier nog 2.400 nieuwe woningen bij. Dit zijn achtduizend woningen minder dan er tien jaar geleden stonden gepland voor Nieuw-West.

Omstandigheden zijn veranderd

Corporaties zullen vaker kiezen voor renovatie nu er ook veel minder woningen worden gesloopt. In de stedelijke vernieuwingsgebieden wachten momenteel veel (nieuwbouw-)woningen op een nieuwe eigenaar. Ook de voorverkoop van nieuwe woningen stagneert. Door de verminderde vraag naar woningen hebben de corporaties veel minder geld en door het instorten van de kantorenmarkt heeft de gemeente ook veel minder geld voor nieuwbouw.

Nadruk op onderhoud en openbare voorzieningen

Buurten die nu in de voorbereidingsfase zijn, komen voorlopig niet in aanmerking voor vernieuwing. De Wilt is bezig nieuwe afspraken te maken met de corporaties, de gemeente en zorg- en welzijnsinstellingen over wat er nog nog wel in buurten wordt gedaan. De focus komt te liggen op onderhoud van de woningen en de openbare ruimte en voorzieningen zoals scholen en buurtcentra.

Begin volgend jaar bezoekt De Wilt met de corporaties alle vernieuwingsgebieden om de bewoners te spreken over de vertragingen en wat dit voor hun buurt betekent.

---