Gemeente Den Haag

Unieke afvalbak in park De Horst

Gepubliceerd: 29 oktober 2010 Laatste wijziging: 05 november 2010

Op 5 november wordt 's werelds 1e Sunbin in park De Horst onthult. De Sunbin is een 4 meter hoge, kleurrijke afvalbak in de vorm van een `boom'. Hij werkt volledig op zonne-energie en speelt bijzondere muziek af als er afval in wordt gegooid.

Op deze manier `beloont' de afvalbak kinderen uit de buurt voor het weggooien van afval. De muziek die hij afspeelt is gemaakt door scholen uit de buurt. Leerlingen van die scholen hebben deelgenomen aan een uniek lesprogramma: Focus op afval.
De Sunbin
De Sunbin

Focus op afval

De PopFactory heeft een programma ontworpen waarin jongeren oplossingen bedenken voor afvalproblemen. Ongeveer 100 leerlingen van 3 scholen uit de Haagse wijk Mariahoeve (De Vuurvlinder, Het Diamantcollege en de François Vatelschool) hebben door lessen inzicht gekregen in de schadelijke effecten van zwerfafval. Daarna hebben ze in workshops eigen muziekstukken gemaakt van maximaal 20 seconden met als thema zwerfvuil. De muziekstukken zijn gemaakt met zwerfvuil als blikjes, wikkels of chipszakjes.

Sunbin

De muziekstukken van de leerlingen staan als muzikale bibliotheek opgeslagen in de SunBin: een unieke afvalbak, ontworpen door studenten van de Haagse Hogeschool. De leerlingen van 3 scholen hebben in de Focus op afval-workshops ook ontwerpen gemaakt voor 6 gewone afvalbakken in park De Horst. Van de 36 gemaakte ontwerpen zijn er 6 uitgekozen door kunstenares Roza Bahrami. Die ontwerpen heeft de kunstenares uitgewerkt op de afvalbakken.

Opening

De officiële onthulling van de Sunbin vindt plaats op 5 november, tussen 15.00 en 17.00 uur. Wethouder Ingrid van Engelshoven onthult hem om 16.00 uur.

Het wordt een hele feestelijke middag die extra leuk wordt omdat het Jeugdjournaal er verslag van doet. Kijken dus, vrijdag 5 november om 18.45 uur op Nederland 3!