Rijksoverheid


Geachte Voorzitter,

Hierbij treft u aan de antwoorden op de vragen van lid Van Veldhoven#van der Meer (D66) inzake het vraagstuk dioxinepaling.


1
Hebt u kennisgenomen van het artikel 'Dioxinepaling vraagstuk' in het Visserij Nieuws?1

Ja.


2
Is het waar dat er op 2 november 2010 een vervolgafspraak is met de sector?

Ja.


3
Zal tijdens deze afspraak het punt van schadeloosstelling aan de orde komen?

Nee, wel is besproken de voortgang van een privaat keurmerk voor paling en hoe te komen tot een goed werkend en sluitend kwaliteitsborgingssysteem. De inzet van de sectorpartijen is om voor het begin van het palingvisseizoen, april volgend jaar, het keurmerk gereed te hebben.


1
Visserij Nieuws, 'Dioxinepaling Vraagstuk', 22 oktober 2010

Agroketens en Visserij
Cluster Binnenvisserij en
Aquacultuur

Datum
5 november 2010
Onze referentie
162612

Pagina 2 van 3

4
Volgt u de lijn van uw voorganger zoals uitgesproken tijdens het algemeen overleg Visserij op 6 oktober: "Als ondernemers en handelaren hun verantwoordelijkheid niet nemen, kan het niet zo zijn dat de overheid zich in allerlei bochten moet wringen om compensatie, andere activiteiten of wat dan ook op te gaan zoeken." En "of de vissers recht hebben op nadeelcompensatie. Het antwoord mag helder zijn: wat mij betreft niet." Zo nee, kunt u uiteenzetten waarom niet en op welke punten u van plan bent hiervan af te wijken?

Ja.


5
In het artikel wordt melding gemaakt van een keurmerk voor duurzame paling, vangst in december a.s. en analyse van de paling met verdachte gebieden. Klopt het dat het vangstverbod op paling met een maand verlengd is en dat de sector verantwoordelijkheid draagt voor de keuring?

Nee, het klopt niet dat het vangstverbod op paling met een maand verlengd is. Het vangstverbod geldt in de maanden september, oktober en november. De introductie van het private keurmerk vraagt echter nog enige tijd. Daarom heeft mijn voorganger de sector opgeroepen ervoor te zorgen dat er in december geen paling gevangen wordt in de grote rivieren. Uit het overleg van 2 november kwam naar voren dat de bereidheid onder de beroepsvissers in de benedenrivieren tot vrijwillig stilliggen in december niet aanwezig is bij uitblijven van een financiële vergoeding. De controle op de Warenwetnorm zal dan ook fors aangescherpt worden vanaf december wanneer het huidige vangstverbod op paling eindigt.


6
Kunt u toelichten hoe het staat met de voortgang van de voorbereidingen voor de analyse van de paling? Is de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) als controleorgaan toegerust hiervoor of wordt dit onderzoek uitbesteed?

Tot en met 30 november mag er vanwege het aalbeheerplan niet op paling worden gevist. Vanaf 1 december zal de nVWA in de verontreinigde gebieden streng op de dioxinenorm controleren. De nVWA stelt hiervoor een gericht plan van aanpak op. Onderdeel hiervan is een dioxine#analyse van de palingmonsters. De nVWA is zelf niet toegerust analyses uit te voeren naar alle genormeerde dioxines en dioxineachtige PCB's. De nVWA zal de palingmonsters daarom door het RIKIILT laten analyseren.

Agroketens en Visserij
Cluster Binnenvisserij en
Aquacultuur

Datum
5 november 2010
Onze referentie
162612

Pagina 3 van 3

7
Kunt u deze vragen nog vóór het Wetgevingsoverleg Visserij van maandag 8 november as. beantwoorden?

Ja.

DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN,
LANDBOUW EN INNOVATIE,

dr. Henk Bleker