Gemeente Alphen aan den Rijn


Aarlanderveen is een beschermd gemeentelijk monument rijker

Het gemaal Neptunus aan de Machineweg in Aarlanderveen krijgt de status van beschermd gemeentelijk monument. De technische staat van het naastgelegen sluisje is te slecht om er een beschermde status aan toe te kennen en zo restauratie mogelijk te maken. Dit zou onverantwoord hoge kosten met zich meebrengen.

Het hoogheemraadschap van Rijnland wil aan de Machineweg een nieuw gemaal bouwen op de plaats waar nu een oude vervallen sluis ligt. Bond Heemschut, vereniging tot bescherming van cultuurmonumenten in Nederland, vindt de cultuurhistorische betekenis van deze sluis en het naastgelegen gemaal Neptunus zo groot, dat beide objecten aangewezen moeten worden als beschermde gemeentelijke monumenten. De Bond pleit voor het plaatsen van een nieuwe pomp in het gebouw van het oude gemaal.

De afgelopen jaren hebben diverse gesprekken met alle partijen plaatsgevonden. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in het besluit van het college van b. en w. om het gemaal Neptunus aan de Machineweg aan te wijzen als beschermd monument. Het gemaal zorgt dat de Zuid- en Noordeinderpolder droge voeten houdt. Hoewel de cultuurhistorische betekenis van de sluis niet wordt ontkend, is het volgens b. en w. voldoende als alleen elementen van de oude sluis terugkomen in het ontwerp van het nieuwe gemaal.

Wethouder Hans Groen in t Wout vindt het onder de huidige economische omstandigheden niet verantwoord om zoveel gemeenschapsgeld te steken in herstel van de sluis. De kosten van het herstel van de sluis bedragen 650.000 euro. Deze zouden voor rekening van het hoogheemraadschap komen. Maar daarnaast zouden er door de gemeente aanpassingen in de omgeving aangebracht moeten worden.

Pieter Hellinga, hoogheemraad bij het hoogheemraadschap van Rijnland, is blij met het besluit van het college van b. en w. Rijnland wil ervoor zorgen dat het gebouw van het gemaal Neptunus behouden blijft. Op de plaats van de sluis gaat Rijnland een nieuw gemaal bouwen met meer capaciteit. Dat is nodig om de achterliggende polder ook in de toekomst goed te kunnen bemalen. We zien zeker ook de cultuurhistorische waarde van de oude sluis en proberen zoveel mogelijk elementen hiervan terug te laten komen in het ontwerp van het nieuwe gemaal.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn