Partij voor de Vrijheid (PVV)

PVV wil opheldering over het aantal civiele dienstauto's bij Defensie

De PVV is geschokt over het aantal civiele dienstauto's bij Defensie. Uit de antwoorden op vragen van PVV-Kamerlid Marcial Hernandez blijkt dat Defensie in tijden van grootschalige bezuinigingen bijna 6000 dienstauto's in gebruik heeft, waaronder 37 luxe auto's met chauffeur beschikbaar om generaals en topambtenaren rond te rijden. Onderstaand nadere vragen van het lid Hernandez (PVV) over de civiele dienstauto's.

Vragen van lid Hernandez (PVV) aan de minister van Defensie over het gebruik van civiele dienstauto's bij Defensie.


1.)
Bent u bekend met het antwoord op de feitelijke vraag van het lid Hernandez (PVV) over de verstrekking van een actueel overzicht van het aantal en de verschillende typen dienstauto's bij Defensie (1) en het bericht "Defensie kort niet op luxe?" (2)


2.)
Hoe beoordeelt u het feit dat Defensie in deze zware tijden van bezuinigingen in totaal 5924 civiele dienstauto's ter beschikking heeft, waaronder 37 auto's met chauffeur om generaals en directeurs rond te rijden en 18 hoge militairen en topambtenaren structureel een eigen auto met chauffeur hebben?


3.)
Kunt u uitgebreid beargumenteren waarom hoge militairen recht hebben op deze luxe voorzieningen, terwijl er bij alle operationele eenheden een gebrek is aan munitie, reserveonderdelen en aan nieuwe soldaten van bijvoorbeeld de Landmacht in bepaalde gevallen niet eens schoenen kunnen worden geleverd bij opkomst? (3)


4.)
Kunt u de Kamer een actueel overzicht sturen waarbij uiteen wordt gezet hoeveel van het totale wagenpark van bijna 6000 civiele dienstauto's in eigendom zijn van het ministerie en hoeveel er worden geleaset? Kunt u daarbij in een specificatie alle bijbehorende kosten van de koop en de lease vermelden? Zo nee, waarom niet?


5.)
Kunt u aangeven hoeveel kosten er zijn gemoeid met de volgende aspecten van de civiele dienstauto's: onderhoud, beheer, personele kosten, bekeuringen, schade, brandstof, parkeren, vervangend vervoer en verzekeringen?


6.)
Zijn er nog verdere kosten met betrekking tot de civiele dienstauto's bij Defensie? Zo ja, welke?


7.)
Deelt u de mening dat de Regeling toewijzing en gebruik civiele dienstauto's binnen defensie zeker in tijden van economische crisis en bezuinigingen op de Rijksoverheid drastisch op de schop moet en het gebruik van dienstauto's tot het minimum dient te worden teruggebracht? Zo nee, waarom niet?

(1) Antwoorden van de minister van Defensie op de schriftelijke vragen over de defensiebegroting 2011, antwoord vraag 14, Kamerstuk 32500-X, (3 november 2010).

(2) De Telegraaf, voorpagina en pagina 8, 5 november 2010.

(3) Interview Commandant der Landstrijdkrachten Rob Bertholee, De Volkskrant, 9 september 2010, pagina 8.