Belgische Federale Overheid


UNDP lanceert vernieuwde Human Development Report 2010

Datum: 05 november 2010

Op donderdag 4 november lanceerde het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) de vernieuwde versie van haar vlaggenschippublicatie het Human Development Report 2010. Het is ondertussen twintig jaar geleden dat het eerste Human Development Report verscheen. Het rapport 2010 gebruikt een nieuwe index om armoede te meten, de Multidimensionale Armoede-index, ter vervanging van de welbekende Human Development Index.

Nieuwe armoede-index
In 1990 was het rapport van UNDP een baanbrekend werk door zijn gebruik van de Human Development Index - de index die menselijke ontwikkeling berekent aan de hand van diverse indicatoren. Onlangs lanceerde UNDP samen met de Universiteit van Oxford een nieuwe armoede-index, de Multidimensionale Armoede-index (MAI). Zo hoopt UNDP een beter (lees multidimensionaal) beeld te geven van mensen die in armoede leven. "De MAI is als een breedhoeklens die een levendig spectrum aan uitdagingen voor arme huishoudens in kaart brengt", aldus UNDP. "Hij brengt zaken als gezondheidszorg, scholing, veiligheid, lokale diensten, politieke vrijheden, etc. in rekening."

Echte rijkdom
Het Human Development Report 2010 kreeg de naam `De Echte Rijkdom van Naties: Wegen naar Menselijke Ontwikkeling'. Het rapport zet de traditie verder steeds weer de grenzen van het ontwikkelingsdenken te verleggen. Voor het eerst sinds 1990 kijkt het rapport naar de voorbije 4 decennia en legt het zo enkele opmerkelijke trends bloot. De diverse `wegen naar menselijke ontwikkeling' tonen dat er niet zoiets bestaat als één heilzame formule voor duurzame groei en dat langetermijnwinsten ook bereikbaar zijn zonder consistente economische groei.

Meer info: http://hdr.undp.org/en/reports