Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Tilburg

Tilburg, 05-11-2010

Vrouw (79) beroofd van boodschappentas

TILBURG: Een 79-jarige vrouw uit Tilburg werd donderdagmiddag 4 november 2010 slachtoffer van een tasjesdief. Een nog onbekende jongen greep haar tas en ging er mee vandoor. De vrouw raakte niet gewond maar wel overstuur door het voorval.

De vrouw deed rond 15.00 uur haar boodschappen op het Palletplein. Ze werd daarbij gepasseerd door een jongeman op de fiets. In het
voorbijgaan rukte hij de boodschappentas uit haar hand. Hij fietste daarna meteen weg naar de Lage Witsiebaan over. Aan de overkant (bij de Hoflaan) verdween hij een steegje. Omstanders ontfermden zich over de slachtoffer. De wijkagente was op het moment van de straatroof op slechts enkele honderden meters afstand bezig met haar surveillance. Ondanks een snelle reactie, hulp van diverse andere gewaarschuwde agenten, een speurhond en de inzet van SMS-Alert werd de dader (nog) niet achterhaald.
Het gaat om een lange slanke jongen van ca. 15 / 17 jaar oud. Hij had donker kort haar en een ringbaardje met een klein sikje. De dader droeg donkerkleurige kleding. Volgens getuigen had zijn fiets een bijzonder model stuur (vermoedelijk een ossenkopstuur of vlinderstuur).
Kort na de straatroof werd de gestolen tas terug gevonden aan de achterzijde van het Bazielkruidhof. Alle spullen van het slachtoffer zaten er nog in, met uitzondering van haar portemonnee.

Vijf auto's beschadigd door brand bij garagebedrijf

TILBURG: In de nacht van donderdag 4 november op vrijdag 5 november 2010 ontstond er brand in een auto op het bedrijfsterrein van een garagebedrijf aan de Ringbaan-Noord. Het vuur sloeg over naar een andere auto die er naast geparkeerd stond. De beide auto's raakten ernstig beschadigd en zijn inmiddels overgebracht naar een schade herstelbedrijf. Drie andere voertuigen liepen lichte schade op. Het is onduidelijk of er sprake is van brandstichting of dat het vuur door een technische oorzaak (bijvoorbeeld kortsluiting) is ontstaan.

Politie onderzoekt overvalpoging in Riel

RIEL: De politie onderzoekt een overval in een woning aan 't Hoefke in het buitengebied van Riel. De daders waren uit op hennep, die er overigens niet was.

De bewoner (50) had donderdagavond 4 november 2010 al een paar keer een verdachte auto in de buurt van het huis gezien. Rond 21.15 uur ging hij buiten polshoogte nemen. Het stuitte op het erf onverwacht op drie mannen. De drie mannen hadden hun gezichten bedekt en een vuurwapen bij zich. Het slachtoffer rende terug naar de woning maar werd door de overvallers achterhaald. Hij werd bedreigd en er werd gevraagd "waar is de wiet'. Familieleden in woning sloegen meteen alarm, waardoor de daders er vandoor gingen. Er werd niets buitgemaakt en ook het slachtoffer raakte niet gewond. Diverse politiewagens hebben in de wijde omgeving nog naar de overvallers gezocht, maar zonder resultaat. De daders riepen tijdens hun actie dat ze wiet wilden hebben. Kennelijk waren ze in de veronderstelling dat er verdovende middelen aanwezig waren. Dit bleek niet het geval te zijn.
Het slachtoffer heeft planten in de tuin staan, waarvan de geur sterk lijkt op de geur van hennep. De politie heeft in het verleden al vast gesteld dat het hier beslist niet om hennepplanten gaat.

Vier mannen in gestolen auto

TILBURG: De politie controleerde in de nacht van donderdag 4 november op vrijdag 5 november 2010 een personenauto. Dat gebeurde omstreeks 02.40 uur op de Besterdring.
De Mercedes E320 was voorzien van een Engelse kentekenplaat en telde vier inzittenden. Het bleek om een gestolen auto te gaan, waarna alle vier de inzittenden gearresteerd werden.
De arrestanten waren afkomstig uit Gorinchem (24, 25, 25 jaar) en London (33).
De bestuurder (de 33-jarige man uit London) werd in het belang van het verdere onderzoek in verzekering gesteld. De overige drie mannen zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld.
In het in beslag genomen voertuig werd overigens een hoeveelheid qat aangetroffen..

Vluchtende voetganger (17) geraakt door politieauto

TILBURG: Een 17-jarige jongen uit Tilburg raakte donderdagmiddag 4 november 2010 bij een aanrijding met een politieauto. De knul ging er om 17.30 uur hardlopend vandoor toen opsporingambtenaar van de gemeente Tilburg en een politieagent hem wilden controleren op de Heusdenlaan.

Bij de achtervolging trachtten andere gewaarschuwde agenten de jongen klem te rijden. Mede door het gladde wegdek slipte de opvallende politieauto weg en gleed tegen een hekwerk op de Giethoornsingel. Bij deze manoeuvre werd de vluchtende jongen licht geraakt. Hij zag kans om opnieuw weg te rennen en werd verderop ingerekend (Gierkerkstraat). Daar bleek dat hij een wond had aan zijn linkervoet. Ambulance personeel vervoerde het slachtoffer naar het ziekenhuis, waar de wond gehecht moest worden. Het is nog onduidelijk waarom de jongen op de vlucht sloeg. Er zijn op dit moment geen feiten of aanwijzingen dat hij zich aan een strafbaar feit had schuldig gemaakt. De politie heeft de ouders van de minderjarige persoonlijk op de hoogte gesteld van de gebeurtenissen. De jongen zelf verklaarde dat hij was weggerend uit angst voor de politie.

Agenten spelen voor inbreker

OISTERWIJK: Wijkagenten Patrick de Regt en Ramon Stoops organiseerden donderdagavond 4 november 2010 een inbraak preventie-actie in
Oisterwijk. Acht geüniformeerde agenten trokken de wijk Pannenschuur en de wijk Bunders in om eens door het oog van de inbreker te kijken.

Het doel was de inwoners van Oisterwijk bewust te maken van
inbraakpreventie, zeker nu de donkere dagen hun intrede weer hebben gedaan. In beide wijken bleek in circa 25 procent van de gecontroleerde woningen 'gewoon' open te staan. De bewoners waren druk bezig met huiselijke zaken elders in de woning en niet alert op hun eigen veiligheid.

In de wijk Pannenschuur werden bij een 75 woningen de ramen en deuren gecontroleerd en gekeken of die op slot zaten. Bij tien huizen konden de agenten zo naar binnen lopen ondanks dat ze riepen dat ze
binnenkwamen. Ook veel garageboxen en schuren konden vrij betreden worden. De eventuele buit lag voor het grijpen: in de woningen ging het om laptops, handtassen sleutels en gsm's. In de schuurtjes ging het vooral om fietsen en gereedschap en dergelijke.

Ook in de wijk Bunders konden de agenten diverse huizen zonder belemmeringen binnen stappen. In één woning was zelfs helemaal niemand thuis. De bewoner werd achterhaald en telefonisch geïnformeerd. Hij was geschrokken en kwam meteen naar huis om maatregelen te nemen en de boel af te sluiten.

Op diverse plekken lieten de agenten een 'voetafdruk' achter. Het ging hierbij om een flyer in de vorm van een voetafdruk met daarop
preventietips. Dit onder het mom van: deze voetafdruk had ook van een inbreker kunnen zijn. De politie houdt dit soort preventie acties tijdens het donkere dagen offensief. in wijken door de gehele regio Midden en West Brabant.

De politie hoopt met dit soort acties dat burgers zich bewust worden van de noodzaak om preventieve maatregelen te nemen en hun eigen verantwoordelijkheid oppakken om criminaliteit te voorkomen.

Het 'donkere dagen offensief' loopt van oktober tot april. In deze periode proberen criminelen veelvuldig hun slag slaan. Dit is voor de politie, het Openbaar Ministerie en gemeenten aanleiding om de handen ineen te slaan en te proberen met gerichte acties de criminaliteit tegen te gaan. De speerpunten die extra aandacht krijgen in de aanpak zijn: straatroof, overvallen en woning-, bedrijfs- en auto-inbraken.

Auteur: Jeroen Steenmeijer

Laatst gewijzigd 05-11-2010 15:53 | © Regio Midden en West Brabant |