Provincie Overijssel

Nieuwe visie voor gebied rond en capaciteit op de A1

5 november 2010

Een groene omgeving langs de A1 met op geconcentreerde plekken bedrijvigheid en daarnaast een flinke uitbreiding van de capaciteit. Deze afspraken (Gebiedsgerichte verkenning A1-zone) hebben het Rijk en Landsdeel Oost voorbereid voor de ontwikkeling van de A1 en het gebied rondom de weg voor de komende 20 jaar.

Om de bijzondere en aantrekkelijke kwaliteit van het gebied rond de A1 te behouden en te verbeteren worden onder andere kantoren en scholen zoveel mogelijk rond stations gesitueerd. Bedrijventerreinen komen langs de snelweg. Om het dichtslibben van de A1 te voorkomen zijn er twee tracékeuzes vastgesteld. De weg tussen Apeldoorn en Deventer oost wordt verbreed naar vier rijstroken voor beide richtingen. Tussen Deventer-Oost en Azelo krijgt de A1 2x3 rijstroken. Voor vrachtwagens wordt het inhaalverbod opgeheven. De Gebiedsgerichte verkenning A1-zone is vandaag gepresenteerd door gedeputeerde Job Klaasen van de provincie Overijssel en tevens voorzitter van de Stuurgroep A1-zone. De plannen worden op 9 november in het bestuurlijk overleg MIRT besproken.

Eerste MIRT-verkenning

De A1-zone ligt rond de snelwegen A1 en A35 en het spoor de Berlijnlijn. De A1-zone is de eerste integrale gebiedsgerichte MIRT-verkenning die is uitgevoerd, waarin via ruime participatie gekomen is tot een toekomstbeeld en aanpak voor de A1-zone en de weg.

Omgevingsvisie strikt uitgangspunt

In de verkenning zijn antwoorden gezocht op de vraag of en zo ja waar ontwikkelingen het best kunnen plaatsvinden. Zo blijkt het zinvol en mogelijk om wonen en werken te blijven concentreren in de stedelijke gebieden in de regio's Stedendriehoek en Twente en tegelijk de open landelijke kwaliteiten van het gebied daartussen juist te versterken. Dat betekent niet dat in het middengebied niets kan worden ondernomen. Maar wel dat bijvoorbeeld de Omgevingsvisie Overijssel 2009 daarbij een strikt uitgangspunt is.

Naast de invulling van de omgeving van de weg is er ook overeenstemming over de tracékeuze van de rijksweg A1 voor het traject tussen Apeldoorn en Deventer Oost. De variant waarbij de huidige weg verbreed wordt naar twee keer vier rijstroken blijkt beter dan de andere onderzochte varianten. Er is ook overeenstemming over de tracékeuze voor het traject tussen Deventer Oost en Azelo, met een verbreding in de middenberm. Over wat wanneer uitgevoerd moet worden (onder andere de financiering), worden tussen het ministerie van Infrastructuur en Milieu en Landsdeel Oost nog nadere afspraken gemaakt.

Handreiking Omgevingskwaliteit

Ontwikkelen met respect voor de ruimtelijke kwaliteit, duurzaamheid en cultuur vragen ook om een antwoord. Hoe kunnen de betrokkenen bij een planontwikkelingsproces of een concreet project rekening houden met ruimtelijke kwaliteit, duurzaamheid en cultuur? Om mensen in de complexe wereld van voorschriften en richtlijnen te helpen is daarom een Handreiking Omgevingskwaliteit aan de gebiedsgerichte verkenning A1-zone toegevoegd samen met voorbeelden hiervan als de vliegwielprojecten `Stadsas Deventer', `Verzorgingsplaats de Boermark' en het `Groen Transferium Holten'.

Programma A1-zone

De gebiedsgerichte verkenning A1-zone is het resultaat van een studie door het programma A1-zone. Dit programma is een initiatief van het Rijk, de provincies Overijsel en Gelderland en de regio's Stedendriehoek en Twente. Samen met de 21 regiogemeenten en belanghebbenden in het gebied heeft het programma A1-zone een verkenning gedaan naar de ontwikkelmogelijkheden in een groot gebied rond de rijkswegen A1 en A35 en het spoor 'Berlijnlijn' van Apeldoorn tot aan de Duitse grens. Ook vertegenwoordigers van burgerbelangenverenigingen en landelijk opererende belanghebbende organisaties hebben bijgedragen.

Deze verkenning is gedaan in het kader van het bestuurlijk overleg Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport (MIRT). Daar maken het landsdeel Oost met het Rijk twee keer per jaar afspraken over samenhangende ontwikkelingen en investeringen in het gebied, waar zowel Rijk als regio belang bij hebben.

De onderzoeksresultaten van de Gebiedsgerichte verkenning A1-zone zijn vanaf 5 november 16.00 uur te downloaden van de site www.a1-zone.nl.