Ministerie van Defensie

Hr. Ms. Rotterdam slaagt voor examen

5 november 2010, 16.11 uur

Het Landing Platform Dock (LPD) Hr. Ms. Rotterdam heeft in het Engelse Plymouth met succes examen afgelegd. Het schip slaagde voor de ANOST, wat staat voor Amphibious Netherlands Officers Sea Training. Het examen, met een ruime voldoende beoordeeld, vormt een belangrijk ijkpunt voor het volgend jaar als stationsschip naar Curacao vertrekt.

Wat de prestatie extra bijzonder maakt is dat het Nederlandse schip voor de opleiding slaagde met aan boord Zweedse mariniers en hun snelle Combat Boats en met Cougars van het Defensie Helikopter Commando. Het amfibische transportschip kreeg in het trainingsprogramma niet alleen te maken met aanvallen op zee, maar moest ook met een hulpactie en een evacuatieoefening laten zien wat de Nederlandse krijgsmacht kan betekenen.

Cougars op zee

Zweedse mariniers stappen in een Nederlandse Cougar aan boord van de Rotterdam. Foto: ministerie van Defensie

In de opwerkings- en examenperiode zijn ook 5 volledige ploegen voor de Cougar-transporthelikopter gekwalificeerd om op de Rotterdam landingen uit te voeren. Cougars werden voorheen nooit ingezet voor maritieme operaties.

De Zweedse luitenant-kolonel Patrik Gardesten van het Eerste Marine Regiment sprak van een zeer goede samenwerking. `We hebben dezelfde mentaliteit en dat maakt het gezamenlijk optreden heel gemakkelijk.'

Achtergrondinformatie

* Amfibische transportschepen * Luchtmacht traint op zee