Provincie Utrecht

Fruittelers op de goede weg

De fruittelers in de provincie Utrecht hebben de proactieve houding die de landelijke politiek van hen vergt. Dit zei gedeputeerde Bart Krol woensdag tijdens de Utrechtse fruitteeltdag die werd gehouden in restaurant De Engel in Houten.

Krol complimenteerde de telers met initiatieven als het gezamenlijk vermarkten van kwalitatief hoogwaardig fruit, het verwarmen van een bedrijf met een kachel die op hout uit de omgeving wordt gestookt en een biodiversiteitsproject.

Guus Beugelink van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden had ook lovende woorden voor de fruittelers. Het waterschap treft namelijk steeds minder overschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater aan. De soms te hoge concentraties meststoffen in het oppervlaktewater (met name fosfaat) blijven de aandacht van het waterschap houden.

Nadat Krol en Beugelink hun zegje hadden gedaan, presenteerde LaMi de projecten die de organisatie begeleidt in de fruitsector. Naast de al door de gedeputeerde genoemde projecten zijn dit het beheersen van schurft met vinasse, fruitmotbestrijding met feromoonverwarring, biologische bestrijding van spint in kersen en het benutten van geavanceerde mogelijkheden van weerstations in de fruitteelt. Al deze projecten richten zich op een vermindering van de milieubelasting door het terugdringen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en energie.

De Utrechtse fruitteeltdag werd georganiseerd door LaMi Utrecht met medewerking van de afdelingen Zuid Oost Utrecht en Vecht IJssel van de Nederlandse Fruitteelt Organisatie en de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO-Noord). Er waren maar liefst 67 aanwezigen waarvan ongeveer 50 fruittelers.

Voor algemene informatie:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11