Gemeente Westervoort

Zorgwekkende toename van het aantal soa's

Het aantal soa/hiv gevallen is gestegen in Gelderland Midden en dat baart directeur van de GGD Ypke Schat ernstige zorgen.

Soa staat voor seksueel overdraagbare aandoening. Enkele voorbeelden van een soa: gonorroe, chlamydia, genitale wratten en aids. Hiv is een virus dat verantwoordelijk is voor de ziekte aids en is seksueel overdraagbaar.

Percentages 2009
Bij de soa-poli van de GGD van hulpverlening Gelderland Midden kunnen risicogroepen (onder andere jongeren tot 25 jaar, mannen die sex hebben met mannen, prostituees en mensen met veel onveilige sekscontacten) zich laten testen op soa. In 2009 bleek 16,9% van de bezoekers een soa te hebben. Dit percentage lag hoger dan het gemiddelde percentage van 14,5% van de GGD-en in de regio Oost Gelderland en Overijssel. Ook was er in Gelderland Midden een verdrievoudiging van het aantal HIV gevallen bij de soa-poli.

Percentages 2010
Nu de cijfers van het derde kwartaal 2010 bekend zijn, maakt de GGD zich opnieuw ernstig zorgen over de toename van de soa/hiv gevallen. Maar liefst 21.1% van de bezoekers aan de soa-poli werd met een soa gediagnosticeerd. Met deze nieuwe cijfers komt het totaal percentage soa/hiv gevallen 2010 voorlopig op 18,4%. Dit terwijl het percentage bij de GGD-en in de regio Oost Gelderland stabiel blijft, op 14,6%.

Oorzaken
Het is onduidelijk wat de reden is van deze toename. De GGD van Gelderland Midden denkt dat het aan een aantal factoren ligt: Alleen de hoog-risicogroepen ziet de GGD bij de soa-poli, dus niet alle groepen;
Met name jongeren en mannen die sex hebben met mannen hebben vaak onveilige seks;
Gebrek aan kennis en problemen met weerbaarheid onder jongeren; Weinig aandacht voor preventie op scholen.

Problematiek onder jongeren tot 25 jaar
In Gelderland Midden ziet de GGD vooral een toename van het aantal gediagnosticeerde soa's onder jongeren jonger dan 25 jaar. Zowel het percentage van 2009 als dat van 2010 liggen boven het landelijk gemiddelde. De GGD constateert dat er onder jongeren veel onduidelijkheid bestaat rondom seksuele gezondheid. Zo blijkt er veel onduidelijkheid te zijn over anticonceptie en vormt weerbaarheid een duidelijk probleem bij meisjes tot 25 jaar. 23% van de jongeren die de soa spreekuren bezoeken, heeft behoefte aan extra informatie over deze onderwerpen. Deze jongeren krijgen op de GGD een zogenoemd Sense-consult aangeboden. Het is echter zo dat maar een deel van de jongeren de soa-poli bezoekt. Daarom is het belangrijk dat ook op scholen aandacht is voor seksuele gezondheid en preventie van soa's.

Gesubsidieerde projecten gericht op risicogroepen Binnen Hulpverlening Gelderland Midden lopen enkele projecten waarmee geprobeerd wordt om de risicogroepen te benaderen. Momenteel vormen jongeren een speerpunt.

In het "Project L" worden jongerenwerkers getraind om relationele en seksuele vorming een plaats te geven in jongerencentra. Inmiddels zijn 26 jongerenwerkers uit de regio Arnhem en omstreken getraind.

Op 1 november 2010 start de jaarlijkse campagne seksuele gezondheid `Maak seks lekker duidelijk'. Dit jaar bezoekt de GGD scholen om soa-preventie en seksualiteit bij jongeren onder de aandacht te brengen. Aanleiding is de toename van grensoverschrijdend gedrag, intimidatie en seks en geweld onder jongeren.

De gemeente Westervoort vindt het belangrijk om aandacht aan het probleem te schenken, want soa-preventie is erg belangrijk! Contactgegevens GGD locatie Arnhem
Eusebiusbuitensingel 43
6828 HZ Arnhem
telefoon: (026) 377 33 44

Dorpsplein 1 6931CZ; P: Postbus 40 6930 AA; T: (026) 3179911; F: (026) 3113623 E: gemeente@westervoort.nl