Rijksvoorlichtingsdienst

Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Persbericht ministerraad

5 november 2010

Wetsvoorstel handel in broeikasgasemissierechten

De ministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel van staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu omtrent de handel in broeikasgasemissierechten. Het gaat hierbij om de implementatie van de Europese richtlijn 2009/29 in Nederlandse wetgeving.

De belangrijkste wijzigingen van het emissiehandelssysteem als gevolg van deze richtlijn zijn:

- Er komt een gezamenlijk plafond voor de gehele Europese Unie; â- Veilen wordt het uitgangspunt voor de verdeling van emissierechten; â- De regels voor kosteloze toewijzing van emissierechten worden geharmoniseerd en aangescherpt; â- De reikwijdte van het emissiehandelssysteem wordt uitgebreid met nieuwe sectoren (waar onder aluminium en chemie) en met nieuwe gassen (N2O voor sommige sectoren); â- Het gebruik van rechten afkomstig van Joint Implementation-projecten en Clean Development Mechanism-projecten wordt ingeperkt.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor spoedadvies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 05.11.2010

Categorieën: Overig

Bron: Ministerraad, Ministerie van Infrastructuur en Milieu